Обрат на пазара на банковите услуги у нас. Финансови институции

...
Обрат на пазара на банковите услуги у нас. Финансови институции
Коментари Харесай

Банките повишават лихвите по депозити

Обрат на пазара на банковите услуги у нас. Финансови институции покачват лихвите по депозити, оповестиха специалисти. Малките влогове обаче се топят, а огромните порастват.

Данните на Българска народна банка демонстрират, че към края на март депозитите до 1000 лв. са намалели с близо 98 000 броя.

Спад има и при тези от 1000 до 2500 лева и от 2500 до 5000 лева Увеличение обаче има при влогове за суми от 20 000 до 200 000 лева

Още от началото на 2016 година междинната рента по срочен депозит за семейства е под 1%.

Проучване демонстрира, че през последните седмици порастват лихвите по дълготрайни депозити при няколко банки, които оферират лихви до 1,5% за до 36 мeсеца и 2% за до 5 години.

„ Мисля, че настъпи един миг, в който съотношението кредит-депозит, който близо 10 години беше под 100% т.е. имаше повече депозити, в сравнение с заеми, сега е 103 %, което значи, че събраните на локално равнище депозити към този момент са раздадени като заеми “, съобщи Левон Хампарцумян.

Той добави, че чака гладко повдигане на лихвения %.

„ Практиката демонстрира, че за повишаване на лихвените равнища, когато няма други проблеми, каквито имаше в миналата рецесия, се дължи на желанието на съответната банка да притегли повече запас от този, който има, с цел да може да стане по конкурентна на пазара на заеми “, сподели финансовият анализатор Иван Стайков.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР