Обръщането на Европа към алтернативни енергийни източници и увеличеният внос

...
Обръщането на Европа към алтернативни енергийни източници и увеличеният внос
Коментари Харесай

Напрежението на пазарите на природен газ може да продължи и през 2023 г.

Обръщането на Европа към различни енергийни източници и увеличеният импорт на полутечен природен газ (ВПГ) вследствие на понижените доставки на газ от Русия за континента оказват въздействие, наред с другото, върху салдото на предлагането на международните пазари.

Поради намаляващите доставки на природен газ от Русия за Европа и свитото търсене се чака международните пазари на газ да останат свити през 2023 година, написа БГНЕС.

Според Доклада за пазара на газ за четвъртото тримесечие на 2022 година на Международната организация по енергетика (МАЕ) намаляването на доставките на газ от Русия за Европа е довело до рекордно високи пазарни цени, трансформирало е комерсиалните направления и е довело до ограничавания на горивата в разрастващите се страни.

През третото тримесечие на годината цените на природния газ в Европа и на втечнения природен газ (ВПГ) в Азия означиха нови върхове, което докара до понижаване на търсенето на синьо гориво и до потреблението на енергийни източници като въглища и петрол за произвеждане на електрическа енергия. В някои разрастващи се страни имаше спирания на електрозахранването заради високите цени.

Между януари и август тази година търсенето на природен газ в Европа е намаляло с 10% по отношение на същия интервал на 2021 година, а търсенето на индустриален газ - с 15%.

Европа компенсира спада в доставките на съветски газ посредством увеличение на вноса на полутечен природен газ, закупуване на тръбопроводен газ от Норвегия и потребление на различни енергийни източници. Докато търсенето на полутечен природен газ в Европа се е нараснало с 65% през първите осем месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на миналата година, това нарастване е довело до спад в предлагането на полутечен природен газ в Азиатско-тихоокеанския район.

Търсенето на природен газ в Индия и Южна Корея също понижа, до момента в който в Китай и Япония то остана непроменено. От друга страна, в Съединени американски щати цените на природния газ доближиха най-високото си равнище от 2008 година насам заради нарасналото търсене на електрическа енергия, изключително през летния интервал.

Търсенето на полутечен природен газ в Европа лимитира опциите за доставка в Азия

Очаква се потреблението на природен газ в международен мащаб да намалее с 0,8% през тази година под въздействие на рестриктивните мерки в доставките и високите цени. Спадът с 10% на търсенето на газ в Европа и застоят на търсенето в Азиатско-тихоокеанския район играят решаваща роля за международното ползване на газ.

Прогнозите са, че през 2023 година търсенето на природен газ в международен мащаб ще нарасне с 0,4%. Въпреки това прогнозата за растеж на търсенето остава несигурна заради позицията на Русия във връзка с доставките на газ и икономическото влияние на трайно високите цени.

Вносът на полутечен природен газ в Европа се чака да се усили с 60 милиарда кубични метра през тази година. Забележително е, че тази цифра е повече от два пъти по-голяма от растежа на международния потенциал за експорт на полутечен природен газ през предходната година. Вносът на полутечен природен газ в Азия се чака да остане невисок през тази година спрямо 2021 година заради рестриктивните мерки в предлагането на полутечен природен газ, произлизащи от високото търсене.

Без икономии на газ зимата в Европейски Съюз може да бъде тежка

Според аналитичната прогноза, показана в отчета за това по какъв начин би се отразило на пазара на газ в Европейски Съюз възможното цялостно преустановяване на доставките от Русия от 1 ноември, се счита, че без понижаване на търсенето на „ синьо гориво “ равнището на запълване на газовите складове в Европейски Съюз може да спадне под 20% през февруари 2023 година А в случай че вносът на полутечен природен газ остане невисок, то може да спадне до 5%.

Съществува заплаха, че спадът на запълване на хранилищата до това равнище ще увеличи риска от спирания на доставките на газ.

Анализаторите обаче считат, че даже при ниско предложение на полутечен природен газ 9-процентният спад на търсенето на природен газ през зимата в съпоставяне със междинната стойност за последните пет години ще резервира потенциала на хранилищата над 25 %. Въпреки това 13% спад на търсенето в съпоставяне със междинното за последните пет години може да докара до над 33% спад.

Поради това е извънредно значимо да се подхващат строги ограничения за понижаване на търсенето, с цел да се сведе до най-малко изпомпването на газ от хранилищата и да се поддържат оптимални равнища на предложение.

Кейсуке Садамори, шеф на отдел „ Енергийни пазари и сигурност “ в МАЕ, разяснява отчета и съобщи, че намаляването на доставките на газ от страна на Русия вреди освен на Европейски Съюз, само че и на всички консуматори и стопански системи като цяло. „ Перспективите ни за международните пазари на газ не престават да са неразбираеми. Всички индикации сочат, че през 2023 година пазарите ще бъдат доста свити “, споделя Садамори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР