Обръщали ли сте някога внимание как детето ви говори: тихо

...
Обръщали ли сте някога внимание как детето ви говори: тихо
Коментари Харесай

Тихо, не крещи: защо децата са така гръмогласни

Обръщали ли сте в миналото внимание по какъв начин детето ви приказва: безшумно или, назад, високо? Ако стартира да крещи, по кое време се случва?

Разбира се, всички деца обичат да подвигат звук.  Но за какво? И по какъв начин да отвръщам на него?  Отговор дават  консултанти на  Parents.

Тембърът, тонът и височината на гласа издават доста неща: положението на гласните струни, нервната и дихателната система. И в случай че детето приказва прекомерно високо и от самото начало покачва звук, родителите би трябвало да извърнат особено внимание на това. Опитайте си да разберете за какво. Може да се нуждае от помощта на експерт.

Възрастови особености

До избрана възраст децата мъчно управляват гласа си: покачват, намаляват глас, трансформират тембъра и темпото на речта. За възрастния не е мъчно да приказва шушукайки, а за две или тригодишно такива „ гласови опити “ основават огромна компликация, защото ларинксът му към момента не е изцяло завършен.

Покажете на детето разнообразни звуци, като привлечете вниманието му към разликата сред високи и тихи звуци. Можете да чукате по тенджери, да звъните, да крещите, да пеете ария мощно и по-късно, в противен случай, да играете на „ мишка “, да шепнете и да ходите на пръсти. Опитайте се включите в игра та освен " гласови " умения, само че и вниманието: майката произнася фраза със спокоен, еднакъв глас, идната едвам се чува, а на третата – вика. Детето би трябвало да повтори всичко тъкмо

Снимка: Getty Images

Нужна е отмора

Дори най-сериозното, уравновесено дете от време на време се трансформира в неконтролируем, разтревожен „ водач на червенокожите “: то скача, крещи, смее се, прави пакости. Едно е, когато това се случи някъде измежду природата, където то може, без да пречи на никого, да се забавлява, да тича, да освобождава насъбраната сила и напълно друго, когато се случва вкъщи вечер откакто родителите са се прибрали изтощени от работа.

Научете детето си, че вечер, когато всички са изтощени и желаят да се провиснал, не може да вдига шум. Подобни вечерни буйни занимания са сложни освен за родителите, само че и за самото дете – то е превъзбудено, не може да заспи дълго време, спи неспокойно и вследствие на това не спи задоволително.

Ето за какво в късните часове не би трябвало да гледа телевизия, да има дейни игри, да слуша прекомерно мощна и ритмична музика. Не дискутирайте разпалено в този миг никакви значими въпроси – хлапето би трябвало да се настройва за спокоен темп и тишина.

Важна птица!

Много постоянно децата покачват глас, с цел да привлекат вниманието на близките. Това важи с особена мощ за тези, които желаят да са в центъра на вниманието. Такова дете може елементарно да провежда „ осъществяване “ по време на празненство или на улицата: прави гримаси, имитира други деца и възрастни, влиза в диалог с непознати, да прекъсва и даже да крещи.

Такива " демонстрации " би трябвало да бъдат прекъснати. Първо, предупредете побеснялото хлапе (насаме, без свидетели), че се държи непристойно и в случай че не спре, ще би трябвало да си тръгнете. Ако то продължава да прави гримаси и да крещи, го отдалечете от останалите и кажете, че до момента в който не се научи да почита другите и да се управлява, няма да ходите на посетители с него.

Не обяснявайте 100 пъти едно и също нещо. По предписание тези деца са доста умни, артистични натури, които обичат да бъдат убеждавани и молени. Така реализират главната си цел - нараснало внимание към личната персона.

С тях би трябвало да се държите умерено, сдържано, никога да не се поддавате на техните провокации. Когато видят, че с рев, подиуми и тръшкате, „ губят аудитория “, ще спрат да се държат по този начин.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР