Обмисля се карантината за хората с положителни проби за Covid-19

...
Обмисля се карантината за хората с положителни проби за Covid-19
Коментари Харесай

Акцентите от седмицата - ваксини, ток и Македония

Обмисля се карантината за хората с позитивни проби за Covid-19 бъде понижена от 14 на 10 дни, а при контактните - от 10 на 7 дни, а предлагането е това да влезе в действие идната седмица, стана ясно след първото съвещание на Националния пандемичен комитет. В околните две седмици се чака пик на вълната от разновидността Омикрон. Министърът на опазването на здравето професор Асена Сербезова изясни, че преди да се пристъпи към онлайн образование на учениците, ще се подхващат други ограничения:

Правителството няма да постанова наложителна имунизация, увери министър председателят Кирил Петков. Но акцентира, че тя е главният метод да преодолеем рецесията. На старта на новия политически сезон в Народното събрание ръководителят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов за следващ път се разгласи за унищожаване на зеления документ.

Депутатите неведнъж обсъждаха дали да вкарат условие за зелен документ за влизане в Народното събрание. След изключителни съвещания на  здравната и правната комисия, и многочасови диспути беше решено, че от 24 януари в постройките на Народното събрание ще се влиза със документ или с негативен тест. " ИТН " и " Възраждане " не участваха в гласуването.

Изплащането на тласъка от 75 лв. за хората над 65 години, които се имунизират против Covid-19, ще стартира дружно с пенсиите през февруари. Започна заплащането на преизчислените пенсии и добавка от 60 лв.. От февруари ще се дават обезщетения за всички, чиято преизчислена пенсия дружно с добавката е по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лв.. Сред ощетените са главно категорийни служащи.

Предварителната оценка на Националния статистически институт от преброяването сподели, че популацията на България се е стопило до малко над 6 милиона и 520 хиляди души.
Минималната работна заплата през тази година евентуално ще бъде 710 лв., стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев. Той разгласи, че реалистичният период е в границите на февруари Народното събрание да одобри бюджета за 2022-ра година.

След като в първия ден на Новата година Комисията за енергийно и водно контролиране реши, че природният газ нараства с малко над 30 % и ще коства 133 лв. и 41 стотинки за мегаватчас, министър председателят Кирил Петков съобщи в телевизионно изявление, че решението за този скок е изненада. През януари се чака Народното събрание да промени състава на енергийния регулатор и неговия ръководител Иван Иванов.

Според някогашния министър на енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ, се готви политическо предопределение за нов ръководител на КЕВР.

Милиард и половина лв. е цялостният пакет за бизнеса, очакван като отплата поради скока в цената на енергийните запаси, разгласи министър председателят Кирил Петков в коридорите на Народното събрание.
Засега мобилните оператори не могат да подвигат цените, увери вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Вътрешният министър Бойко Рашков беше извикан в Софийската градска прокуратура на разпит във връзка негови думи в ефира на „ Хоризонт “, че знае къде са отишли парите, отклонени от строителството на ЛОТ 5 на автомагистрала „ Хемус “. Той изясни, че не е споделил съответни имена.

Бойко Борисов се яви на разпит в полицията, като по информация на " Хоризонт ", е бил свикан поради инспекция по сигнал на Гражданското придвижване БОЕЦ за публикуваните преди време снимки  на пари и златни кюлчета, за които се твърди, че са правени, до момента в който Борисов ползваше държавната резиденция Бояна. След разпита Борисов не отговори дали е по този начин.

Министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на електронното ръководство Божидар Божанов обявиха, че няма теч на персонални данни от регистъра БУЛСТАТ.

Изявлението бе във връзка проблем, който породи на 4-и януари, след като влязоха в действие промените на Закона за Регистъра БУЛСТАТ, които доведоха до преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съответстват с техния ЕГН с 10 знака в нов Единен идентификационен код  с 9 знака. Веки, който разполага с ЕГН на различен човек, е можел да получи информация за част от персоналните му данни.

Министър Йорданова съобщи, че е осведомена с писмо на основния прокурор Иван Гешев до европейските институции, в което се приказва за напън от изпълнителната власт, само че разяснява, че това не е напън, а осъществяване на пълномощията на изпълнителната власт в сходство с Конституцията и законите.

Президентът Румен Радев насрочи Консултативен съвет за национална сигурност, на който ще се разиска тематиката за консолидираното на Западните Балкани в Европейския съюз. Премиерът Кирил Петков съобщи, че в обединението има ясна обща позиция по Северна Македония.

Нашите сънародници, които бяха блокирани в Германия и прекараха близо денонощие на летището Франкфурт-Хан, кацнаха в София. 150-те пасажери, измежду които и бебета, прекараха близо 10 часа вътре в самолета, а през останалото време - на летището. Полетът им бе отлаган с разнообразни пояснения.

И тази година калоферци влязоха във водите на река Тунджа за обичайното мъжко хоро на Богоявление.

Програмите „ Хоризонт “ и „ Христо Ботев “ на Българското национално радио навършиха 51 години на 4-и януари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР