Областният управител Здравко Димитров свика работна среща, на която присъстваха

...
Областният управител Здравко Димитров свика работна среща, на която присъстваха
Коментари Харесай

Следят под лупа срутището до язовир Кричим

Областният шеф Здравко Димитров свика работна среща, на която участваха представители на „ Язовири и каскади “ - НЕК ЕАД Милчо Иванов, „ Водноелектрически централи “, язовирен регион „ Въча “, кметът на община Кричим Атанас Калчев, шефът на ОДМВР – Пловдив Атанас Илков, специалисти от „ Напоителни системи “, „ Геозащита “, „ Регионална дирекция по горите “ – Пловдив, Областна пътно ръководство - Пловдив, Областна администрация – Пловдив и  други виновни държавни институции, с цел да бъдат разисквани и набелязани съответни ограничения за предварителна защита и авансово обявяване при положение на провокирани от естествени феномени, произшествия при непредвидено активизиране на срутището, което е наоколо до язовир Кричим. Мерките би трябвало да бъдат заложени в Плана за защита  при бедствия, повреди или други изключителни условия, които засягат или заплашват живота или здравето на популацията, имуществото или околната среда в област Пловдив.

Експертите бяха безапелационни, че е неотложно да бъде построена местна оповестителна система, която да известява популацията при активизиране на срутището и при повишение на водните равнища в язовирите и да бъде направен Авариен проект за дейности. Още при въвеждането в употребата на язовирната стена през 1972 година е било записано свлачище в региона, което може да се засилва при геодинамичните процеси, които се случват по отношение на изменение на климатичните условия.  Те предложиха да бъде направено изследване на геоморфологията, геоложкият градеж и хидрогеоложките условия, и да се подхващат съответни ограничения за наблюдаване на неустойчивите терени. Експертите подчертаха, че сега срутището не е интензивно, но  би трябвало да бъдат регистрирани възможни аргументи, които биха могли да го задействат като мощни трусове, ерозия в резултат подпочвени води или други стихийни феномени.

Сред другите оферти, които специалистите предложиха за предварителна защита на ерозионните процеси, са слагане на високоякостни мрежи и следено взривяване на скалната маса в региона на срутището, чиято приблизителна територия е към 100 дка.

Областният шеф акцентира, че в тази ситуация е належащо ограниченията за обявяване и предварителна защита на вероятно активизиране на срутището процеси да вървят паралелно и даде обещание цялостно подпомагане и изследване на опциите за финансиране и създаване на местна оповестителна система, която ще обгръща срутището и обитаемоте места, която са по поречието на река Въча, както и сезирането на всички държавни ведомства, които биха се заели с разрешаването на казуса. Той акцентира, че персонално ще осведоми министър-председателя Бойко Борисов, с цел да се откри бързо и ефикасно решение на казуса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР