Областният управител Ралица Манолова домакинства среща на заместник – министър

...
Областният управител Ралица Манолова домакинства среща на заместник – министър
Коментари Харесай

Зам.-министър Христанов: Никога не сме имали толкова добър ресурс за българско земеделие!

Областният шеф Ралица Манолова семейства среща на заместител – министър Иван Христанов с производители и фермери от габровска област.

В срещата участваха още националният представител Богомил Петков и зам.-областният шеф Ивелин Стоянов. „ Секторът е от изключителна значимост, проблеми сигурно има, само че когато има изясненост в процесите и провежданата държавна политика – решението за тяхното превъзмогване се намира по – елементарно “ – разяснява Ралица Манолова откривайки срещата. „ Целта е не да приказваме хубави приказки, а да обменим информация по тематики, които ви касаят, да знаете ние какво сме свършили през тези месеци, какво следва и да сме ви действително потребни “ – съобщи и зам.-министър Христанов и добави, че в никакъв случай не сме имали толкоз добър бюджет за българско земеделие. Христанов акцентира, че Правителството има за цел да подкрепи българските земеделци и един от главните цели е да върне българското произвеждане на българското население. Реализирайки Стратегическия проект на България, посредством който ще се ползва европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) за интервала 2023-2027 година година българските артикули да стартират да изместват вносните. Особеното този път е, че Плана си го вършат самите страни. Той още веднъж ще има два стълба – първият е директни заплащания, а вторият е капиталови ограничения за развиване на селските райони, които ще са ориентирани към биоземеделие; обществена отговорност на стопаните и ограничения към общините. По време на срещата стана ясно, че средствата по втория дирек са увеличени, по категорично гледище на министерството, и по този начин националното съфинансиране за развиване на селските региони става вместо едвам 15 % – 60 %. „ Само с огромен бюджет за съфинансиране в България може да имаме самочувствие, че в действителност влагаме в личното си земеделие “ – безапелационен е Иван Христанов.

В Плана се залагат цели, които ще се осъществят като зелени ограничения в производството с огромен дял на биоземеделието, увеличение ограниченията за образование на фермерите; подмладяване на поколението, само че не от позиция на дискриминирането, а на приемствеността, успеваемостта и нововъведенията. Европейски Съюз упорства страните-членки да насочват по-голяма част от дотациите към млади стопани, с цел да може да има последователност в генерацията на хората, които се занимават със земеделие. „ Основната цел, която Правителството си слага с всичко това е да спре даването на пари на калпак и да се преследва добиви, успеваемост, качество, усет и пазар. “ – безапелационен е зам.-министърът на земеделието. По отношение на пазара към този момент има извършени диалози с МОН и Министерство на здравеопазването за съществено нарастване на размера на стратегиите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “, само че без досегашните схеми за злоупотреби, а по нова методика. Ще се направи и механизъм, при който лечебните заведения да пазарят български артикули – на местен принцип.

Стратегическият проект на България по ОСП подсигурява уравновесено подкрепяне за секторите произвеждане на плодове и зеленчуци и отглеждането на животни, а задачата е да се обезпечи добавена стойност за българските производители и да се върнем българската продукция на пазара. – безапелационни са от Министерството на земеделието.

След представянето на главните параметри в Плана, участниците в срещата имаха опцията да дискутират със зам.-министър Иван Христанов всичко, което стои пред тях като проблеми и да потърсят дружно решенията им.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР