Областният управител проф. Наско Василев, кметът на Казанлък Галина Стоянова

...
Областният управител проф. Наско Василев, кметът на Казанлък Галина Стоянова
Коментари Харесай

Подписаха Меморандум за опазване и социализиране на паметника на Бузлуджа

Областният шеф проф. Наско Василев, кметът на Казанлък Галина Стоянова и арх. Дора Иванова, шеф на фондация „ Проект Бузлуджа “,  подписаха през вчерашния ден Меморандум за съдействие и реализиране на взаимна активност за запазване и социализиране на Дом-паметника на връх Бузлуджа.

Документът е  за период от една година. На подписването участваха двамата зам. регионални шефове арх. Банко Банов и Любомир Желев. 
На 13 септември 2021 година монументът получи статут на недвижима културна полезност. Благодарение на дейната работа на Фондацията, която създаде План за запазване и ръководство на монумента Бузлуджа, през миналите две години  стенните мозайки в постройката бяха сполучливо нормализирани посредством осъществяване на незабавни ограничения. В тези действия се включиха специалисти, доброволци и донори, а сътрудници станаха четири университета, неправителствени и културни организации от страната и чужбина.
Следващата цел е обезопасяването на постройката и даването на краткотраен посетителски достъп. В тази връзка е належащо почистването на покрива от рискови детайли и парчета, стабилизирането на куполната мозайка и слагането на  пътеки, по които да минават гости. 
За да се обезпечи финансиране на тези действия, страните, подписали меморандума, плануват няколко стъпки. Те включват кандидатстване по национални и интернационалните грантови стратегии, както и провеждането на дарителски акции, в които хората и бизнесът да се включат.  
При подписването на меморандума стана ясно също, че на 19, 20 и 21 август тази година на поляната при хижа Бузлуджа още веднъж ще се организира благотворителен фестивал с богата културна и музикална стратегия. Средствата, събрани на събитието, също ще бъдат употребявани за продължение на дейностите по запазване и социализиране на монумента.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР