Областният управител на Варна, Марио Смърков подаде оставка днес. По-късно,

...
Областният управител на Варна, Марио Смърков подаде оставка днес. По-късно,
Коментари Харесай

Марио Смърков: Истината вече няма значение

Областният шеф на Варна, Марио Смърков подаде оставка през днешния ден. По-късно, той даде обществено изказване.

Публикуваме текста без редакторска интервенция:

" Дълго мислих дали да дали да направя обществена тази своя позиция, защото казаното от досега се интерпретира злонамерено и се преиначава в обществените мрежи. Опитах се да бъда търпелив и изкусен. Трудно е човек да отстои позиция, даже и да е законосъобразна и вярна в дълготраен проект, когато против нея стои  добре проведена група от хора, които популяризират субективни данни и никой не си задава въпроса: " Защо? " Всеки самичък избира в какво да има вяра и явно владеещите уменията да манипулират публично мнение, знаят по какъв начин да употребяват страховете на хората и техните очаквания.

" Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа от самото начало, само че не можеш да лъжеш целия народ от самото начало “ – Ейбрахам Линкълн

Когато разпоредих инспекция на всички държавни парцели и хидротехнически уреди на територията на Община Варна започнаха да ме предизвестяват: " Недей! ", " Знаеш ли на кого са? " Наивно, както всички Вас, които желаете транспарантен спор за Морската градина и обществената благосъстоятелност имах вяра и още имам вяра, че сме равни пред закона. Само, че за през днешния ден е насрочен  митинг пред постройката на Областната администрация, а не на входа на Морската градина до Делфинариума, през Зоопарка, пред ресторант " Хоризонт ", пред заведенията на буна Траката, под Аспарухов мост.

Нито един от публикуващите постове в обществените мрежи против мои решения не слезе на буна Траката да види масите, ситуирани върху скалите,  наргилетата в пясъка. Там смяната в екосистемата е забележима. Върху брегоукрепителното оборудване са построени гаражни кафези. Прекарани са ток и вода. В подмяна на това почитан от мен представител на политическа групировка разгласява мнение, че противозаконните постройки били там към този момент 10 години.

Преди 10 година там имаше единствено едно заведение! Аз моля всички да отидат и видят на място това, за което приказвам и тогава да си отговорят на въпроса чии ползи се отстояват при опазване на това статукво. И държа да отбележа, че изобщо не става дума за риболовците. Те са пострадали на всички места, тъй като към лодкостоянките не е подходено отговорно. През годините, и те са били използвани от елементи лица, които принуждават риболовците да им заплащат с цел да домуват лодките им там.

Изпитвам голямо почитание към първите членове на групите в обществените мрежи, сложили началото на борбата за Морската градина на Варна, само че не разбирам за какво не търсят истината?

Законни или противозаконни са част от обектите, намиращи се там и следва ли да се отстранен? В какъв размер е насъбраното обвързване към страната от пропуснати пълзи? Ако съществуващите обекти се плащали дължимото с лихвите, до в този момент скъс сигурност щяха да са събрани средства за благоустрояване на крайбрежната алея, да речем?

Никога не съм предполагал и още не мога да допускам - до завършването на актуалната проверка  на всички държавни обекти, че и за така наречен " градина “ на ресторат " Хоризонт “ няма издадено годно позволение за прилагане.  И за тази градина ли би трябвало да кажем, че е " търпима “, защото се употребява нерегламентиран от прекомерно дълго време?

Вие преценете дали е налице опит да се измести вниманието от същностните проблеми на жителите на Варна и кой има бизнес ползи, както се твърди за направеното от мен, като регионален шеф? Или зад всичко това стоят политически упоритости. Бизнес ползи са имали други, отнесете въпросите си към тях. Аз ще ги задам като разгадавам, че когато си потегли от поста на регионален шеф на Варненска област ще има кой да продължи процеса на възобновяване и запазване на държавната благосъстоятелност. И, че продължението на тези старания ще бъде безкористно, равно отдалечено от всички политически въздействия.

Сега ще кажа, какво съгласно мен е безобразно:

Безобразно е да не е прочетена заповедта, която издадох на 08.06.2023,  а да се твърди, че съм отворил за придвижване на коли крайбрежната алея във Варна. Истината към този момент няма значение. Да се твърди, че няма писмо на Министерство на регионалното развитие, в което се споделя, че става дума точно за алея, а не за дамба в случай, че такова писмо има. Допускам, че тези данни са налични в администрацията на Община Варна и са станали притежание на краткотрайно отстранения от служба основен проектант Виктор Бузев. За страдание реакция от там липсва и досега.

Безобразно е Морската градина да бъде употребена за угаждане на политически ползи.

Дори и да е признато, че регионалният шеф не е подобаващ орган за ръководството й, обещано е цялото належащо време на общинската администрация и кмета на града, с цел да се произнесат по проблема с придвижването на коли по крайбрежната алея. Настоящото правно състояние – със спряно придвижване на коли, се резервира до съществуване на нова регулация. След това регионалният шеф може да предприеме следващи дейности по надзор при осъществяване на взетите решения. Никой не може да планува развоя на събитията, само че още занапред тематиката се употребява за постигането на политически цели. Не е значимо кой ще сътвори регулацията значимо е да я има и тя да почива на закона. В противоположен случай актът, с който тя е наложена, може да бъде анулиран от съда и за дълго да няма регулация, както се случва с другата част на Морската – от Зоопарка до сп. " Почивка “. 

Ясно показах, че по проблема с крайбрежната алея има висящо произвеждане пред съда, където заповедта на предходния регионален шеф е оспорена и новите обстоятелства са налице – изговаряне на РДНСК и Министерство на регионалното развитие. Според тези произнасянрся той не е имал правото да издава заповед за контролиране на придвижване на коли по крайбрежната алея във Варна.

Защо се насаждат страхове у жителите, а не се търси решение на база на новите обстоятелства? Хората сочещи с пръст отхвърлят всичко реализирано. Вадят единствено обстоятелства, които са им политически преференциални и не демонстрират никаква самокритичност.

Извън всичко посочено до тук - безобразно е морални съдници на моите дейности да са хора, които са позволили следното:

Автомобилът на предходния регионален шеф да се движи из града със синя лампа;

Същият този автомобил на предходния регионален шеф в продължение на 6 месеца да бъде паркиран всеки ден в сърцето на Морската градина, тъй като там придвижването на коли е възможно и има частен паркинг.

В Областна администрация да бъдат назначавани служители  на 4 часов работен ден и паралелно това да бъдат в трудово – правни връзки в частна компания.

Правното обслужване на Областната администрация да бъде обезпечавано от външен снабдител, в случай, че администрацията разполага с задоволително на брой и способени адвокати.

Търсете информация за всичко това! Има я налична и в Националната организация по приходите и на други места.

За мене беше привилегия да извършвам длъжността  регионален шеф на област с административен център Варна, разчитах на последователност, да продължа да извършвам отговорностите си в полза на обществото, само че като имате поради, че по отношение на моя заповед №РД-23-7706-78/07.06.2023г.,  променена със заповед №РД-23-7706-79/08.06.2023г. е плануван митинг от Политическа партия " Продължаваме промяната “, което води до извод за липса на доверие от страна на държавното управление към регионалния шеф на област с административен център Варна, с актуалното и на съображение чл.29, ал.3 от Закона за администрацията  заявявам  желанието си да бъда освободен от заеманата служба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР