Областният управител на област Габрово Ралица Манолова участва в работна

...
Областният управител на област Габрово Ралица Манолова участва в работна
Коментари Харесай

Областна администрация Габрово и Областна администрация Разград – пилотни институции с механизъм за прозрачност по отношение на обществените поръчки

Областният шеф на област Габрово Ралица Манолова взе участие в работна среща в Разград за разискване на редица начинания за партньорство сред регионалните администрации и браншови асоциации.

Домакин на срещата беше Областният шеф на Разград доктор Деян Димитров.

Основен акцент на срещата беше опцията за основаване на механизми за повишение прозрачността при осъществяване на публични поръчки, в това число и в строителния бранш. Участие във форума взе екип от експерти от Камарата на строителите в България, показан в лицето на инж. Михаил Драганов – ръководител на Камарата на строителите в Разград, нейният секретар – госпожа Павлина Пеева и инж. Мария Башева – ръководител на Камарата на строителите в Габрово. Официални посетители на работната среща бяха и заместител регионалният шеф на Разград господин Драгомир Златев, чиновници на регионалните управи в Разград, Габрово и Русе, както и строителни бизнесмени.

В рамките на събитието беше показан и план „ Заедно за по-прозрачни публични поръчки в строителния бранш “ на Камарата на строителите в България. Договорено беше Областна администрация Габрово и Областна администрация Разград да бъдат измежду пилотните институции, в които за първи път ще бъде основан и тестван на процедура механизъм за бистрота в работата на институциите във връзка с публичните поръчки, който по-късно да се мултиплицира в цялата страна. В този подтекст, една от тематиките на полемиката беше опцията за повишение на прозрачността и отчетността при оповестяването на публичните поръчки на локално равнище.

Инж. Башева осведоми присъстващите за резултатите от огромно изследване измежду строителните компании, за мощните и слабите страни, които съществуват в практиката, по отношение на публичните поръчки от страна на локалните администрации. Д-р Деян Димитров изрази готовността си за поддръжка на заложените в плана действия, ориентирани към основаване на условия за равни благоприятни условия за конкуренция в подтекста на политиката на държавното управление за нулева приемливост към корупцията.

Ралица Манолова предложи предприемането на съответни дейности, касаещи работата на Областните препоръки за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и по-активно взаимоотношение и обмяна на опит сред институциите за мултиплициране на положителните практики. Темата е извънредно сензитивна и настояща и е належащо да се подхващат стъпки, които водят до действителна успеваемост и повишение на прозрачността. Секретарите на тези препоръки от Габрово и Разград организираха и спомагателна работна среща за разискване на бъдещите действия.

Разгледани бяха и други начинания с капацитет за партньорство сред регионалните администрации в подтекста на възстановяване на средата за строителното предприемачество.

Очакванията са тази среща да е началото на интензивно съдействие в сферата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР