Областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов и координаторът на

...
Областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов и координаторът на
Коментари Харесай

Напредва работата по проект Защита от наводнения

Областният шеф на област Благоевград Бисер Михайлов и координаторът на плана Красимира Крумова показаха през днешния ден на конференция напредъка по реализация на план „ Трансгранично обмисляне и инфраструктурни ограничения за отбрана от наводнения с акроним Защита от наводнения “. Проектът е финансиран по третата покана за стратегически планове на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-А Гърция -  България 2014 – 2020 година.

Партньорите по плана са 7: От гръцка страна това са Регион Централна Македония, който е водещ сътрудник по плана, Регион Източна Македония и Тракия и Децентрализираната администрация на Македония и Тракия. От българска страна сътрудниците са Областна администрация Благоевград, Областна администрация Хасково, Областна администрация Кърджали и Областна администрация Смолян.

На територията на област Благоевград се работи по създаване, подсилване и възобновяване на защитни уреди против наводнения в рискови сектори на река Струма. Извършват се строително – възстановителни работи в секторите до гр. Симитли, с. Крупник, с. Илинденци, с. Микрево, мина Ораново, с. Българчево, с. Долно Церово и с. Рибник.
От началото на плана изцяло построен и възобновен е предел №2 на р. Струма, както и  десния насип на предел №3. Също по този начин е укрепен и прага на р. Струма при землището на с. Рибник, община Петрич, който беше един от най-рисковите сектори нарека Струма.
През месец октомври стартират строително – възстановителните работи и по други три рискови сектори на река Струма, към гр. Симитли, до мина Ораново и до с. Българчево. За тях към този момент има създадени механически планове, извършени съгласувателни процедури и издадени строителни позволения.
За приключените сектори следва да бъдат назначени приемателни комисии, които да вкарат построените обекти в употреба.
Основната цел на плана е повишение равнището на отбрана от наводнения в трансграничния район на Гърция и България и по-конкретно в региони с висок риск от наводнения.

Подцелите на плана са: създаване, възобновяване и подсилване на съществуваща инфраструктура за отбрана от наводнения в трансграничния район, за възстановяване проводимостта на реките, задържане на наводняващите води и надлежно понижаване риска от наводнения; възстановяване на съдействието сред способените органи в двете страни и подсилване на техния потенциал за своевременна реакция при положение на бъдещи наводнения и справяне с последствията от изменението на климата.
Общият бюджет на проекта  е 11.499.960,00 евро. Бюджет на Областна администрация Благоевград  е в размер на 790 000 евро. Продължителността  на плана е  36 месеца и се чака да завърши през месец септември 2020 година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР