Областният управител Ирена Соколова (вляво) и бившият кмет на Перник

...
Областният управител Ирена Соколова (вляво) и бившият кмет на Перник
Коментари Харесай

Кой още е отговорен за водната кризата в Перник

Областният шеф Ирена Соколова (вляво) и някогашният кмет на Перник Вяра Церовска (вдясно) са знаели, че би трябвало да се вкара воден режим в Перник, само че не са го създали, макар че имат тези пълномощия.

© Надежда Чипева За рецесията с водата в Перник публично към този момент има един виновен - някогашният екоминистър Нено Димов, който е в ареста с повдигнати обвинявания от прокуратурата. Освен него обаче стана ясно, че отношение към водата имат извънредно доста институции.

От публични отговори по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) до жители на Перник и от отговори на Министерство на районното развиване и благоуйстроството (МРРБ) до " Капитал " стават ясни две неща. Първото е, че две дирекции в Министерство на регионалното развитие и съответните министрите на районното развиване не са работили задоволително интензивно по ВиК бранша. Второто е, че ВиК асоциацията в Перник, в лицето на регионалният шеф и някогашният кмет на Перник, не е оповестила режим, когато е трябвало, а е чакала Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " При създалата се обстановка, която се управлява персонално от Министър-председателя, към този момент са основани ефикасни междуинституционални контакти за бързи и гъвкави решения от способените органи и администрации по отношение на превъзмогването на водния проблем ", споделя в отговорите си Ирена Соколова, някогашният регионален шеф. Тези думи най-добре обобщават обстановката: за какво са всичките тези хора по веригата, щом имаме министър председател.

Неуспехът на районното министерство

В Министерство на регионалното развитие има две дирекции с отношене към водата и Вик инфраструктурата. Първата е едноименната дирекция " Водоснабдяване и канализация " . Една от функционалностите й е " да създава и извършва ограничения за създаване и подсилване на административния потенциал на структурите, ангажирани с обмисляне и развиване на инфраструктурата, стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системите и даване на ВиК услугите ".

От отговори на Министерство на регионалното развитие до " Капитал " излиза наяве, че през последните пет години тази задача е вършена главно с европейски средства по два плана. През 2013г. и 2014г. по план, финансиран със средства от оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) са проведени образования на близо 200 представители на асоциациите по ВиК, ВиК операторите и чиновници на Министерство на регионалното развитие и настоящо подкрепяне на активността им – образуване на семинари, работни срещи и създаване на материално-техническата база на асоциациите по ВиК. През 2018 година и 2019 година отново по ОПОС са подготвени още към 200 специалисти в бранш ВиК. Тези образования обаче имат незабележим към този момент резултат.

Втората дирекция е " Търговски сдружения и концесии " , която " прави настоящ документален и следващ надзор във връзка с ВиК сдруженията при практикуване на активността, обвързвана с подкрепяне на министъра на районното развиване и благоустройството при осъществяването на правата и отговорностите му като представител на страната в сдружението ". На процедура дирекцията главно преглежда финансови доклади.

Това обаче е и дирекцията, която " избира и освобождава органите на управиления на сдружението " " обезпечава присъединяване на представителите на страната и управлява взетите решения в общите събрания на съдружниците или акционерите на сдруженията " " изисква информации за финансово-икономическо положение и обособени аспекти от активността на сдружението, прави разбори и оферти за решения по активността на сдружението " Т.е. посредством това звено Министерство на регионалното развитие би следвало да открива дали обещано ВиК сдружение работи добре и дали хората, които го ръководят, се оправят. Случаят с Перник демонстрира, че тези функционалности не се извършват дейно. Вероятно сходен проблем има и на други места в страната.

Министерството има и представител в обособените ВиК операторите. Представител на Министерство на регионалното развитие в пернивкото сдружението е Огнян Деведжиев, назначен през август 2018 година (До 2012 година Деведжиев е шеф на ВиК - Петрич, където по време на ръководството си е бил сменил адреса за преписка на сдружението с домашния си, настояват локални медии. Справка в Търговския указател в действителност демонстрира, че до 2008 година сдружението е записано на ул. " Екзарх " Йосиф 2, което Гугъл Maps демонстрира като жилищна зона, а не на св оя си адрес - ул. " Оборище " 6. Въпреки това нарушаване той е заслужил доверието на Министерство на регионалното развитие.)

От отговори на Министерство на регионалното развитие до жители на Перник от началото на декември, излиза наяве, че в министерството " не са постъпвали писма или сигнали от " ВиК " ООД гр. Перник, както и от администрации или лица за проблемите с водоснабдяването ". Първо, при започване на септември депутати уведомиха министър Петя Аврамова, че в Перник има проблем. Тя изиска съответен сигнал от народните представители и разговорът завърши, до момента в който не се развихри рецесията.

Второ, не е ясно за какво откакто имат човек във ВиК сдружението, той не може да заяви на принципала за протичащото се.

ВиК асоциацията: проспана функционалност

ВиК асоциацията е с ръководител обласният шеф, а нейни членове са кметовете на общините. В отговори, получени от някогашния регионален шеф Ирена Соколова до жители на 3 декември, излиза наяве, че още на 9 октомври 2019 година е изпратено писмо (явно от " ВиК Перник " ) до нея, тогавашния кмет на общината Вяра Церовска и общинския съвет, че има проблем. Това писмо ги уведомява, че ще би трябвало да има режим на водоподаването, който и кмета, и регионалният шеф имат пълномощия да го разгласят. Те обаче не го вършат. В писмото си Соколова споделя следното: " заявих на управлението [на ВиК Перник], че в случай че има индикации за нужда от предприемане на незабавни ограничения, е неотложно същите да бъдат изпратени и съгласувани от Министерство на околната среда и водите ".

Напрактика преди локалните избори никой в Перник не е оповестил режим, макар че всички са знаели за нуждата от сходна мярка. Същото се удостовери от показанията на някогашния регионален шеф пред прокуратурата.

И другият министър също

Законът за водите дефинира като отговорност на районният министър да " координира ръководството на ВиК системите на национално равнище ". От 2014г. отраслов по ВиК е зам.-министър Николай Нанков, който през 2017 година дявол министър, само че се наложи да подаде оставка около злополуката край Своге. Докато той беше министър в третия кабинет на ГЕРБ, Малина Крумова, която застана отпред на Държавната организация по пътна сигурност, отговаряше за водния сектор.

Друга отговорснот на министъра на районното развиване или негов заместител е да " основава и поддържа Единна осведомителна система и указател на асоциациите по ВиК и ВиК операторите ". В момента занапред регистърът се изготвя. Съгласно графика на плана крайният период за подготвеност на осведомителната система е август 2020 година, прецизират от Министерство на регионалното развитие в отговорите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР