Областна администрация - Враца, заедно с общината и Регионалната инспекция

...
Областна администрация - Враца, заедно с общината и Регионалната инспекция
Коментари Харесай

Извънредно съобщение от областна администрация - Враца заради серовъглерода на Камибо в Химко

Областна администрация - Враца, дружно с общината и Регионалната ревизия по околната среда и водите, излязоха с изключително известие във връзка серовъглерода, който компанията на депутата от ГЕРБ Станислав Попов "Камибо " съхранява в двора на някогашния цех "Химко ". Институциите опровергават изказванията на локална кабеларка, че градът е пред екокатастрпфа поради теч на рисковото вещество.
"Във връзка с изявления в локални медии РИОСВ-Враца, регионална администрация - Враца и община Враца вършат следното конкретизиране:
На територията на дружество „ Камибо “ ООД-ТП „ Хименерго “, Враца се съхраняват 110 тона серовъглерод. Предвид обстоятелството, че химикалът е взривоопасен при контакт с въздуха, той се съхранява в два резервоара, които са напълно под вода и все още няма заплаха от пораждане на спешни обстановки и обгазяване на града ", оповестиха от регионалната администрация.
С цел определяне дали има приключване на серовъглерод от резервоарите, от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда на Регионална лаборатория-Враца към Изпълнителна организация по околна среда е предоставено пробовземане и изпитване на почвени проби от площадката на предприятието от три точки - под басейните, над басейните и фонова проба (извън площадката). Резултатите от осъществените разбори демонстрират, че изследваните индикатори в двете проби до басейните и фоновата проба са съизмерими. От това може да се направи умозаключение, че няма приключване на серовъглерод в почвите и подземните води.
Предвид обстоятелството, че съдовете, в които се съхранява серовъглерода, са остарели и не е осъществявана техническа експертиза за тяхната валидност и издръжливост, е належащо химикалът в най-кратки периоди да бъде отстранен от площадката.
От страна на контролните органи на дружество „ Камибо “ ООД-ТП „ Хименерго “ се правят регулярни инспекции и надзор, за определяне безвредното предпазване на химикала, твърдят още от регионална администрация - Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР