Областна администрация Разград се включи в престижно партньорство на местни

...
Областна администрация Разград се включи в престижно партньорство на местни
Коментари Харесай

Областна администрация Разград кандидатства с проект в Брюксел за създаване на офис на Европейски цифров иновационен хъб в област Разград

Областна администрация Разград се включи в влиятелно партньорство на локални и районни управляващи, университети, работодателски организации и бизнеса за създаване на планово предложение с название „ Ускорена цифровизация на микро, дребни и междинни предприятия в Северен централен регион посредством създаване и развиване на Европейски дигитален иновационен хъб “ по стратегия „ Цифрова Европа “ (2021-2027 г.).

Водещ бенефициент по плана е Регионален иновационен център „ Амбициозно Габрово “.

Партньори са Областна администрация Разград, Стопанска академия „ Д. А. Ценов “ – Свищов, Великотърновски университет „ Св. Св. Кирил и Методий “, Национален боен университет „ Васил Левски “, гр. Велико Търново, съдружие „ Startup Factory “ – Русе, Община Силистра и националния Клъстер по мехатроника и автоматизация.

Ролята на Европейските цифрови иновационни хъбове, които ще бъдат основани в целия Европейски съюз, е да дават на бизнеса и локалната администрация новаторски цифрови решения и да ги интегрират в ежедневната им активност. Европейските цифрови иновационни хъбове ще служат като точки, в които ще се дава най-новият дигитален потенциал. Хъбовете би трябвало да оферират благоприятни условия за изпробване и тестване на нови технологии съгласно характерните потребности и активност на всяка компания или институция в обществения бранш.

Проектът е ориентиран към основаване на Европейски дигитален иновационен хъб за Северен централен регион, който като единна точка (едно гише) да дава услуги по цифровизация на бизнеса и администрацията в региона в следните насоки:

1. Иновационна екосистема и работа в мрежа – за идентификация и оценка на цифровите потребности на компании и администрация.

2. Тестване и изпробване – предложение на цифрови решения за потребностите на компании и администрация. Осъществяване на връзка с високотехнологични ИТ компании (в това число започващи предприятия), които имат подготвени решения за пазара.

3. Подкрепа за намиране на финансиране за ускорение на цифровизацията.

4. Цифрово образование – за ускорена цифровизация.

Европейският дигитален иновационен хъб за Северен централен регион се възнамерява да бъде построен в Габрово и да има децентрализирани офиси във всички други области в региона: Разград, Русе, Велико Търново и Силистра. За действието му ще бъде употребена базата на Техническия университет в Габрово и ще бъде зает научният потенциал на участващите в плана университети и организации.

При утвърждение на плановото предложение Областна администрация Разград ще може да обезпечи откриване на подобен офис в нашата област, който да бъде покрай локалните компании с консултантски услуги за цифровизация; ще провежда събития, демонстрации и обучителни семинари; ще прави изследвания на потребностите от цифрови решения и други сходни планови действия.

Към момента планът мина сполучливо стадия на национална селекция и е подаден в Брюксел по процедурата за асортимент на планови оферти за основаване на Европейски цифрови иновационни хъбове в Европейския съюз DIGITAL-2021-EDIH-01.

Включването в плана е част от самодейността на регионалния шеф на област Разград доктор Деян Димитров за интензивно съдействие с областите в Северен централен регион за ускорение на социално-икономическото развиване на района.

С създаването на плана, съдействието се уголемява, с изключение на в областта на туризма, и в тенденция нововъведения и цифровизация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР