Oбилният цъфтеж на ябълката през пролетта, изобщо не означава, че

...
Oбилният цъфтеж на ябълката през пролетта, изобщо не означава, че
Коментари Харесай

Защо ябълките капят и как да се справим с проблема

Oбилният разцвет на ябълката напролет, въобще не значи, че през есента ще имате богата годишна продукция. Обикновено през юли ябълките стартират да капят. Но това се случва единствено при съществуването на проблем. 

Ако ябълковото дърво е младо, то може независимо да контролира плододаването.

Докато плодовете не укрепнат, окапването им е изцяло обикновено. През първите три години след засаждането на дръвчетата може да им помогнете посредством рязане на пъпките. Оставете единствено няколко от тях. Така ябълковото дърво ще укрепне по-бързо и в бъдеще ще дава значителни реколти.

Ето какви са вероятните аргументи за окапване на ябълките.

Липса на хранителни субстанции

В този случай ябълковото дърво би трябвало да се избави от непотребните ябълки, насочвайки цялата си сила към развиването на короната.

От пролетта до юли дървото се нуждае от азот, фосфор, калиев сулфат, карбамид и суперфосфат, а от август доникъде на есента от фосфор и калий. Тъй като дейните корени на ябълковото дърво са в периметъра на короната, а не на ствола, питателните субстанции би трябвало да се внасят в този сектор.

Комплексният минерален тор може да бъде сменен с инфузия на лопен, разредена с вода (1:10, 2-3 кофи за всяко дърво) и да се прибавят 1-2 чаши дървесна пепел.

Не се увличайте по азотни торове, тъй като при остатък на азот плодовете също могат да бъдат дребни. Азотът подтиква растежа на листата, само че в това време дървото образува плодове късно и вегетационният развой се нарушава.

Студена пролет

Ако пролетта е била студена, цветните пъпки евентуално леко са измръзнали и това е повода за окапването на ябълките през юли. Защитата против заледяване е съвсем невъзможна, само че има редица ограничения, измежду които е пръскането с боракс.

Липса на вода

По време на сухия интервал всички растения се нуждаят от поливане, като водата не би трябвало да е ледена. На младите дръвчета са нужни към 5-6 кофи вода, на по-възрастните - 10-12.

Първото поливане би трябвало да е незабавно след цъфтежа, второто след 3 седмици, а останалите надлежно на първия стадий от развиването на плодовете, в средата на лятото, две седмици преди прибиране на реколтата и по време на подготовката за зимата. 

Покриването със пласт компост с дебелина от към 5 см е извънредно потребно. 

Кисела почва

Киселата почва пречи на усвояването на питателните субстанции. Тя може да бъде обезвредена с дървесна пепел, доломитово брашно или вар.
 Как да засадим и отгледаме колонни ябълкови дървета в градината си Как да засадим и отгледаме колонни ябълкови дървета в градината си
Всеки желае да има разнообразни и забавни насаждения в градината си. Едно такова и несъмнено потребно е колонното ябълково дърво. В идващ...

Има и национален способ: благодарение на инфузия на черупката от 5-6 яйца. Черупката се слага в огромен буркан, напълва се с вода и се упорства 3-4 дни, до момента в който водата стане мътна. Запарката се излива под ябълковото дърво.

Липса на опрашване

Опрашването може да се поправя посредством избор на сортове, които се опрашват между тях. Ябълковите дървета се нуждаят от кръстосано опрашване.

Дървото е прекомерно остаряло

В взаимозависимост от сорта ябълковите дървета стартират да плододават добре след избрана възраст. Най-често това се случва след 4-5 години, при някои сортове след 2 години, до момента в който при други след 6-8 години. 
 В никакъв случай не яжте ябълка след хранене В никакъв случай не яжте ябълка след хранене
Всички обичаме да похапваме освежаваща ябълка когато и да е на деня. Но малко на брой от нас се замислят дали би трябвало да я ядат като предясти...

Заболяване

Ябълковите дървета могат да бъдат наранени от неинфекциозни болести, като хлороза (листата пожълтяват, цинково недояждане и др). Не е мъчно да се справите с този проблем - задоволително е да внесете изчезналите детайли в почвата.

По-трудно е, в случай че ябълковото дърво е наранено от гъбична зараза.  Пръскането с медикаменти, варосването на стволовете оказват помощ в битката с гъбичките.

Ябълков молец

Друга постоянно срещана причина за ранното окапване на ябълките е молецът. Една пеперуда може да снесе до 120 яйца, а една ларва може да изяде три плода. Има доста способи за битка с молците, от химикали и напръскване до клопки, окачени на дървета. Основното е да наблюдавате положението на дървото и да забележите вредителя в точния момент.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР