Обикновено с наближаването на края на годината и коледно-новогодишните празници

...
Обикновено с наближаването на края на годината и коледно-новогодишните празници
Коментари Харесай

Парламентът наваксва предколедно

Обикновено с наближаването на края на годината и коледно-новогодишните празници държанието на депутатите в Народното събрание се трансформира. Те гледат да претупат небрежно изостаналите законопроекти, с цел да се разхлабен и отдадат на предпразничната подготовка.

Нарасналото напрежение в обществото и политическата динамичност тази година като че ли трансформираха до известна степен тази традиция. Политическото говорене в пленарната зала и отвън нея като цяло стана отчетливо предизборно. Противоборствата както сред ръководещи и съпротива, по този начин и вътрешните - в патриотичната коалиция и сред лобитата в ГЕРБ, се ускориха. Освен това и улицата стартира да се намесва в политическия развой - митинги, автошествия, блокиране на основни пътни възли...

Че атмосферата в Народното събрание е изменена и към този момент има нова политическа обстановка, пролича и към приемането на най-важния закон за годината - държавния бюджет за 2019-а. Според някои политически анализатори "в пленарната зала към този момент царува климат, сходен на съвещанията по време на ръководството на Виденов - среднощни разисквания, блестящо опълчване, конфликт на противостоящи си визии ". Определено опозицията показва напълно друго държание по отношение на предходната година по време на гласуването на бюджета. Във всеки случай Корнелия Нинова не пропусна да изтъкне, че по време на 11-часовите разисквания ръководещите по този начин и не намерили причини да се изкажат и защитят концепциите на държавното управление. Основно се говорело за различните оферти на левицата. Ето за какво оставало чувството, че не ГЕРБ, а Българска социалистическа партия били ръководещи.

Така или другояче, дейностите на парламентарното болшинство ще срещат все по-засилващи се контрадействия от страна на опозицията. От Българска социалистическа партия демонстрираха, че към този момент имат различни политики, натрупат самочувствие, представителите им станаха по-резки и нападателни.

Поведението на Движение за права и свободи също е друго спрямо края на предходната година. Партията смени дефинитивно тона и "мина в съответна институционална офанзива със свои претенции и оферти като заприказва за три избора през 2019-а - предварителни парламентарни, евровот и локални избори ".

Но, както отбелязахме към този момент, в последните седмици преди празниците депутатите бързат да свършат с изостаналите законопроекти. На 5 декември на удължено съвещание Народното събрание одобри дефинитивно на второ четене Закона за хората с увреждания - един от трите, поради които майките на деца с увреждания стачкуват месеци наред и стоят в палатка зад постройката на Народното събрание. Най-спорният текст, който провокира разгорещени диспути, беше този за въвеждане на нови наложителни квоти за работодателите за наемане на лица с увреждания. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов настояваше той да отпадне, само че настояването му беше отхвърлено и съпротива и ръководещи заедно одобриха компаниите да наемат най-малко един чиновник с увреждане, в случай че имат личен състав от 50 до 99 души. Ако личният състав е над 100 индивида - работодателите са длъжни да запълнят квота от 2%.

Преди гласуването Симеонов иронизира основателите на текста, че работодателите са изкарани "злодеи, които имат привилегията да се назовават предприемачески функционери ". "Не мога да приема, че през механизма на глобите, на наложителни квоти ние би трябвало да постановяваме по този метод на бизнеса насила. Ние за следващ път подхождаме като мащеха към българския бизнес ", уточни водачът на НФСБ в качеството си и на народен представител, и на предприемач. По думите му, бизнесът трябвало да бъде насърчаван по различен метод - посредством тласъци, като понижаване на налозите, да вземем за пример. Той разкритикува народните представители, че не реализират нищо, с изключение на да показват лицемерна угриженост. Текстът за наложителните квоти щял да подтиква подправените телкови решения, "което отново ще бъде една форма на лицемерие ".

Оказа са обаче, че зад позицията на Симеонов стои единствено НФСБ - останалите депутати от "Обединени патриоти " са на друго мнение. Павел Шопов от "Атака " опонира, че е ясно за какво бизнесът не желае квотите - основават му стеснение. Бизнесът се пробва да не поеме това обвързване. "Чувства се, че той не е част от този публичен механизъм. Бизнесът би трябвало да поеме част от своя ангажимент в обществото ", безапелационен беше Шопов.

Малко ненадейно водачът на НФСБ получи поддръжка от левицата. "Това е неработещ текст. Валери Симеонов е безусловно прав. Сложени сме до стената. В цялостен ступор, в цялостен гипс изпаднахме около митингите ", даде му рамо депутатът от "БСП за България " Петър Кънев. По думите на Кънев въвеждането на квоти било с цел да се успокои митингът. Освен това той попита къде ще отидат парите от плануваните в закона санкции от 30% от минималната работна заплата, в случай че компанията не съблюдава квотата.

"Обществото като цяло би трябвало да преодолее тези предубеждения, насложени през годините ", опонира шефът на обществената комисия Хасан Адемов. Неговото мнение е, че отношението към хората с увреждания е и белег за зрелостта на едно общество. "Тези хора са почтени, те желаят да се освободят от зависимостта на обществената система ", отбрани квотите за хора с увреждания депутатът от Движение за права и свободи.

Преди тези разногласия народните представители без диспути одобриха оставката на екстранспортния министър Ивайло Московски като народен представител и отвориха пътя му към вицепрезидентския пост на Черноморската банка за търговия и развиване, за който беше номиниран от държавното управление още през септември. Бившият министър на превоза напусна кабинета след нещастието край Своге, при която починаха 20 души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР