Американски учени предупреждават, че гневът може да има сериозни последици

...
Американски учени предупреждават, че гневът може да има сериозни последици
Коментари Харесай

Гневът увеличава риска от инфаркт или инсулт

Американски учени предизвестяват, че гневът може да има съществени последствия за здравето. Според скорошно изследване даже къси епизоди на яд могат да повлияят на функционалността на кръвоносните съдове, увеличавайки риска от инфаркт или инсулт за до 40 минути. По принцип гневът може да убива, сочи изследване, представено от Daily Mail. 

Д-р Даичи Шимбо, създател на проучването и професор по медицина в Колумбийския университет, споделя: " Видяхме, че предизвикването на положение на яд води до дисфункция на кръвоносните съдове, макар че към момента не разбираме какво може да предизвиква тези промени ".

Изследователите разпознават това събитие като " увреждане на разширението на кръвоносните съдове ". Това нарушаване на кръвния поток може да усили риска от инфаркт или инсулт.

Как е извършено проучването

Изследователите са изследвали данни от 280 доброволци на междинна възраст от 26 години. Те са били инструктирани да се провиснал за 30 минути, като през това време им е било неразрешено да приказват, да употребяват телефона, да четат или да спят. Преди да бъдат разпределени на инцидентен принцип за една от четирите осемминутни задания, на всичките 280 доброволци им е измерено кръвното налягане.

Една от дилемите е да си напомнят персонално прекарване, което ги е ядосало, до момента в който друга желае от тях да си напомнят миг на безпокойствие или да прочетат фрази, предопределени да провокират горест в тях. Четвъртата задача е била прочувствено неутрална, включваща неведнъж преброяване до 100. Измерванията на кръвното налягане и вазодилатацията са били направени на три минути и по-късно 40, 70 и 100 минути по-късно. Освен това, са им взети кръвни проби за оценка на клетъчното здраве.

Какво откриват изследователите 

" Тези, които си спомнят минали събития, предизвикващи яд, са стигнали до нарушена вазодилатация от нула до 40 минути след задачата. Увреждането към този момент не е налице след 40 минути. Няма статистически значими промени в лигавицата на кръвоносните съдове на участниците в нито един миг, откакто са претърпели прочувствените задания на безпокойствие и горест ".

В публикация, оповестена в Journal of the American Heart Association, откривателите показват ограничавания, свързани с дребния размер на проучването. Те означават, че " не е ясно дали резултатите ще се ползват за по-възрастни хора с други здравословни проблеми, които най-вероятно биха приемали медикаменти ". 

" Това изследване съвършено прибавя към възходящата база от доказателства, че психическото благоденствие може да повлияе на сърдечно-съдовото здраве и че интензивните остри прочувствени положения като яд или стрес могат да доведат до сърдечно-съдови произшествия. Например, знаем, че мощната горест или сходни страсти са постоянно срещан фактор за Такоцубо кардиомиопатия (синдром на разрушено сърце). Събития като трусове или даже когато става въпрос за почитател, който гледа футболен мач, което предизвиква стрес, може да докара до миокарден инфаркт (сърдечен удар) и/или аритмии ", изясни доктор Глен Левин, професор по медицина в Baylor College of Medicine в Хюстън, който не е взел участие в проучването.

От началото на тази година преждевременните смъртни случаи в Обединеното кралство от сърдечно-съдови аргументи, като инфаркти и инсулти, са достигнали най-високото си равнище от 10 години. Затлъстяването и обвързваните с него положения като високо кръвно налягане и диабет са главните фактори, участващи в това обезпокоително нарастване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР