“Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията

...
“Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията
Коментари Харесай

Съпругата на Том Ханкс се сети, че е българка покрай щурма на Капитолия

“Обикновено не приказвам за политика в обществените мрежи, само че събитията от 6 януари ме шокираха и натъжиха. И не мога да мълча.” Така стартира прочувственото послание на американската актриса Рита Уилсън, оповестено в Туитър.

В текста брачната половинка на Том Ханкс не пропуща да спомене българския си генезис. “Баща ми рискува живота си, с цел да пристигна в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България за свободата, която Америка предлага. Това е повода да имам шанса да съм родена в тази велика страна”, написа Уилсън.

"Това не е Америка "

“Това, което видяхме в този момент, наподобява като нещо, което другояче се случва в страни като тази, от която татко ми е избягал. Това не е Америка. Това не е Америка, за която татко ми е мечтаел”, четем още в прочувственото обръщение.

“Баща ми вярваше в една Америка, каквато я представяха фрагментите от нашата страна, които той е виждал като млад мъж. Той знаеше, че свободата се извоюва мъчно и че демокрацията е методът, по който би трябвало да живеем. Баща ми беше натурализиран американски жител. Всеки ден от живота си споделяше: “Бог да благослови Америка”. Той беше доста горделив, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-вече.”

По-нататък в посланието си Уилсън прави паралел сред сцените в Капитолия и бруталността, с която полицията в Съединени американски щати нееднократно е подхождала към чернокожи.

“Когато съм ставала очевидец на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи стачкуват спокойно, и ги сравня със срамната липса на мощ, която разреши на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия през вчерашния ден, става пределно ясно, че си имаме работа със систематичен расизъм”, написа още актрисата и акцентира: “Това би трябвало да завърши. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя.”

"Моят тъст е от България "

Рита Уилсън е родена през 1956 година в Лос Анджелис, Калифорния под името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мюсюлманин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно фамилията му се реалокира в България. След Деветосептемврийския прелом Ибрахимов е изпратен в лагера “Куциян”.

Успява да избяга и да замине за Съединените щати, където стартира работа като сервитьор. През 1960 година получава американско поданство, приема християнството и трансформира името си на Алън Уилсън. “Успял е да купи къща за фамилията си единствено с бакшиши”, споделя по-късно световноизвестният артист и негов шурей Том Ханкс. Именно на него Ханкс посвещава ролята си във кино лентата “Терминалът”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР