Обикновено мнозинството и правителството гледа на бюджета като на счетоводство.

...
Обикновено мнозинството и правителството гледа на бюджета като на счетоводство.
Коментари Харесай

Нинова: Бюджетът не е счетоводство

Обикновено болшинството и държавното управление гледа на бюджета като на счетоводство. Даже определихте бюджета като взел-дал. Предлагаме ви различен метод на полемика за бюджета. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Българска социалистическа партия разкритикува параметрите на заложения бюджет. Според социалистите би трябвало да се акцентира първо на демографската рецесия. Смята се, че липсва и политика за поддръжка към младите фамилии.

"Ние както постоянно ще предложим своята опция, като фамилно подоходно облагане, с цел да подпомогнем младежите, които работят и отглеждат деца, помощи за второ и трето дете на работещи родители, учебник за един предмет, за един клас до 12 клас, безвъзмезден за цялата страна, както и преизчисляване на всички пенсии ", показва водачът на Българска социалистическа партия.

По думите й опазването на здравето е вторият проблем, за който всички политически сили би трябвало да се обединят. Нинова акцентира, че в настоящия бюджет липсват политики. Тя подлага на критика обстоятелството, че се планува отпущането на 500 млн. лева без гаранции, че те ще стигнат до медицинските сестри и ще има нарастване на заплатите им. Липсват и гаранции за нормализирани на държавните и общински лечебни заведения, считат още социалистите.

"Третият приоритет за всички ни, в това число го чухме от министъра, са приходи и беднотия. Решава ли бюджетът този въпрос? Не, не го взема решение. Увеличават се с 10% приходите в бюджетната сфера, само че 2 млн. българи остават под прага на беднотия и това са най-вече възрастни и младежи. За пенсионерите, доста от които остават под прага на беднотия, нарастването е единствено със 6% на пенсиите. Ние предлагаме преизчисляване на всички пенсии и ще внесем предлагането си сред първо и второ четене. Мерките в бюджета освен не са задоволителни, те задълбочават казуса с бедността, отварят ножицата сред небогати и богати и подсигуряват увеличение на неравенството ", изясни Корнелия Нинова.

Днес Народното събрание одобри на първо четене Проектобюджета за следващата година.

Парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за 2020 година

"За " гласуваха126 депутати, 92 бяха "против ". Освен Българска социалистическа партия възражения по Бюджета имаха и от Движение за права и свободи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР