Обикновеният дизел удари и надхвърли 3 лв. за литър и

...
Обикновеният дизел удари и надхвърли 3 лв. за литър и
Коментари Харесай

Става страшно! Горивата чупят нови ценови рекорди и в големите вериги

Обикновеният дизел удари и надвиши 3 лева за литър и на колонките на огромните вериги бензиностанции у нас. На 27 март (неделя) междинните цени на горивата съгласно профилирания уебсайт фуело.нет бяха: бензин А95 – 2,91 лева./л, дизел – 3,00 лева./л, пропан-бутан – 1,58 лева./л, и метан – 2,89 лева./кг.

Рекорди
В бранша на така наречен премиум горива цените са от дълго време над 3 лева – в неделя при бензина те бяха приблизително 3,26 лева, като на някои бензиностанции стигаха и 3,35 лева за литър. При премиум дизела са 3,33 лева приблизително, като оптималната стойност е 3,42 лева за литър.

За съпоставяне – на 1 март 2022 година бензинът А95 струваше приблизително 2,64 лева за литър, дизелът – 2,70 лева, а пропан-бутанът – 1,44 лева Всеки може да си направи сметката какъв брой му е коствало преди месец и в този момент да изпълни един контейнер и да пътува от София до Пловдив да вземем за пример. Ако при започване на март са му стигали 10 л бензин за към 26 лева, то в този момент ще му трябват над 29 лева за същото разстояние.

Сравнение
Преизчислен в левове най-скъп през вчерашния ден бензинът беше в Норвегия – 4,49 лева, там дизелът се продаваше за 4,57 лева литърът. Но и стандартът на живот в северната страна е един от най-високите в света. На другия полюс е Унгария, където бензинът и дизелът костват по тъкмо 2,51 лева литърът поради наложения таван. Относително ниски са цените в Полша – 2,76 лева при бензина и 3,22 лева при дизела, както и в Малта – 2,61 лева за бензин и 2,37 лева за дизел. В Нидерландия са надлежно 4,41 и 3,98 лева В Германия бензинът в неделя струваше 4,11 лева, а дизелът – 4,27 лева

Мерки
В доста страни от Европейски Съюз държавните управления обмислят ограничения или към този момент са ги въвели за понижаване на крайните цени на горивата. Белгия към този момент понижи Данък добавена стойност. Нидерландия от 1 април смъква акциза за литър бензин на 17 евроцента, а за литър дизел – на 11 евроцента. В Испания държавното управление е в развой на договаряния с автопревозвачите. У нас Съюзът на интернационалните превозвачи упорства да се отстрани биодобавката в горивата за 6 месеца. А също и да се понижи акцизът на горивата с 50% за интервал от 6 месеца.

Междувременно в София се организира митинг против високите цени на горивата.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР