Обикновената маска и шал не предпазват от мръсния въздух. Това

...
Обикновената маска и шал не предпазват от мръсния въздух. Това
Коментари Харесай

Пулмолог: Обикновената маска и шал не предпазват от мръсния въздух

Обикновената маска и шал не защищават от мръсния въздух. Това изясни в ефира на Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев. Причина за изявлението му стана нарасналата централизация на серен диоксид във въздуха в Перник в последните дни, която тормози жителите на града. Как може да се предпазим от този газ и има ли ограничения за предварителна защита в такива обстановки?

„ За разлика от фините прахови частици, серният диоксид е газ, той не може да бъде спрян с елементарна хирургична маска или шалче. При сензитивните хора той може да провокира конвулсия на дихателните пътища, кашлица. В групите на сензитивните хора влизат деца до 5-годишна възраст и хора над 65-годишна. При централизация на този газ, не би трябвало да се излиза на открито и не би трябвало да се диша прекомерно надълбоко. Газовете провокират недоволства сега, когато дишаме, само че там няма такава дълготрайна щета като при фините прахови частици “, сподели пулмологът доктор Александър Симидчиев. Той изясни, че серният диоксид се отделя главно при горене на въглища, а вследствие на безветрието в Перник се е получила централизация на този газ.

Публомогът доктор Александър Симидчиев предложи и за въздуха да се вкарат кодове, като тези за времето в синоптичните прогнози.

„ В света има такива кодове. Добре е да ги има и у нас - да вземем за пример жълт код, единствено за чувствителни хора, виолетов код - за всички “, предложи пулмологът. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР