Обикновен потребителски дрон може да помага на учените да прогнозират

...
Коментари Харесай

Дрон помага за прогнозиране на вулканични изригвания


Обикновен потребителски дрон може да оказва помощ на учените да предвиждат вулканични изригвания (снимка: Hoffmann group)

Анализът на вулканичните газове разрешава на учените да дефинират какви процеси протичат надълбоко във вулканите, в това число да предвиждат заплахата от идни изригвания. Оказва се, че дребен и общоприет дрон, платен „ от рафта “, може да свърши работата по събиране на пробите – нещо, за което до момента учените използваха огромни, скъпи апарати.

Някога единственият способ за събиране на проби от вулканичните газове включваше фактически нанагорнище до ръба на кратера на деен вулкан. Това освен е доста сложен и времеемък развой, само че също по този начин е и рисково за вулканолога. Откакто има дронове, доста учени започнаха да ги употребяват посредством дистанционно управление за събиране на газови проби и други данни.

БЛА в действителност вършат работата на откривателите доста по-безопасна и лесна, само че видът дронове за тази активност нормално са огромни промишлени модели, които могат да тежат до 25 кг. Не единствено, че е мъчно да се влачат такива дронове до отдалечените региони, където се намират вулканите, само че и машините са много скъпи – тъй че безвъзвратното разтрошаване на дрон във вулканичния кратер е много огромна вреда.

Имайки поради тези ограничавания, проф. Торстен Хофман и екип от немския университет Йоханес Гутенберг в Майнц са се заели да миниатюризират технологията. Работейки с сътрудници от университета в Хайделберг, те почнали да модифицират потребителски квадрокоптер DJI Mavic 3, след което траяли да прибавят съставни елементи като микроконтролер ESP32/Wi-Fi модул, дребни датчици за серен диоксид и въглероден диоксид, дребна помпа за взимане на проби от въздуха, GPS модул и флаш-памет.
още по темата
Всички тези устройства се зареждат от литиево-полимерна батерия 1300 mAh (отделна от батерията на дрона). Поставят се в кутия, отпечатана на 3D принтер, прикрепена към корпуса на Mavic 3. Данните се предават от дрона към наземен компютър в действително време, плюс това се записват във вградената памет.

Крайният артикул е прочут като little-RAVEN (самолет с дистанционно управление за разбор на вулканични емисии) и тежи единствено 1,23 кг. Пълен полеви пакет, състоящ се от дрона, две аварийни акумулатори, раница и другите аксесоари (като компютъра за приемане на данни) наклонява везните до 3 кг и коства почти 3500 евро. Това е много по-поносимо от употребяваните по-рано огромни проучвателен дронове, струващи по 10 000 $, без да броим спомагателния хардуер за взимане на газови проби.

При тестовите полети, осъществени този април на италианския остров Вулкано (колко подходящо име, нали), little-RAVEN сполучливо получи и препредаде показания за вулканичен газ от кратера Ла Фоса. Дронът тъкмо рапортува за съотношението серен диоксид/въглероден диоксид в газовите струи, изпускани от кратера. Това съответствие може да се употребява за установяване на вероятността от изригване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР