Обиди, подигравки, лични нападки - първите телевизионни дебати между Доналд

...
Обиди, подигравки, лични нападки - първите телевизионни дебати между Доналд
Коментари Харесай

Дебатите Тръмп-Байдън се превърнаха в хаотичен спектакъл

Обиди, насмешки, персонални нападки - първите телевизионни диспути сред Доналд Тръмп и Джо Байдън се трансфораха в изключително безреден театър тази нощ, отбелязва Франс прес. Това се случва едвам 35 дни преди президентските избори, които се обрисуват да преминат при " високо напрежение ".

Десетки милиони фенове гледаха дебатите по малкия екран, по време на които 77-годишният претендент на демократите Джо Байдън даже изиска в даден миг от 45-ия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп да " млъкне ", преди да го назова " смешник ". " У вас няма нищо интелигентно ", отвърна му пък Тръмп, който е в неприятна позиция в допитванията до публичното мнение и който се надяваше по време на дебатите да извлече изгода от възможен гаф на Байдън, само че това по този начин и не се случи.

По време на диспута Тръмп се опита да обрисува съперника си като марионетка на радикалната левица, когато става дума за такива тематики като опазването на здравето, сигурността и климатичните промени. Но някогашният вицепрезидент на Барак Обама не отстъпи на удара. С взор вторачен в камерата, той от време на време се обръщаше към американците и ги призоваваше да отидат да гласоподават, с цел да " избегнат още четири години на неистини ".

По време на дебатите Байдън се ангажира да одобри резултатите от изборите, а Тръмп избегна въпроса и се ограничи единствено до това да заяви, без доказателства в поддръжка на изказванието си, че вотът по пощата ще благоприятства изборните измами.

45-ият президент на Съединени американски щати имаше проблеми през целия спор да поеме надзор върху обстановката. Той се опитваше да прекъсва на няколко пъти Байдън, обръщайки се към него с " Джо " и най-после модераторът, журналистът от Фокс Нюз трябваше да му напомни разпоредбите.

Тръмп попита Байдън дали е " за закона и реда " по време на една изключително напрегната замяна на реплики и упрекна съперника си, че е " пленник на тези, които го поддържат в радикалната левица ". Байдън обаче отвърна, че е за " закон и ред съчетани с правораздаване ", осведоми БТа.

Милиардерът републиканец се опита да упрекна Байдън, произлизащ от умереното крило на Демократическата партия, че желае една социалистическа здравна система -идея, бранена от радикалната левица. Байдън пък разкритикува желанието на Тръмп да наложи консервативна съдийка във Върховния съд тъкмо преди президентските избори и разкритикува Тръмп, че желае да се отърве от закона за здравната промяна, въведен от Обама и осигуряващ достъп до здравни грижи за милиони неосигурени американци. Тръмп се отбрани от нападките като сподели, че републиканците са спечелили изборите преди четири години и имат правото да вършат това, за което Байдън ги подлага на критика.

След това двамата над седемдесетгодишни претенденти се нахвърлиха един против различен по въпроса за въздействието на пандемията от COVID-19 върху Съединени американски щати, най-засегнатата страна в света по брой на жертвите (над 205 000). Тръмп сподели на Байдън, че той в никакъв случай е нямало да свърши работата, която е била свършена от него в битката с пандемията, тъй като това " не му било в кръвта ". Но Байдън му отвърна, че знае какво да прави и упрекна Тръмп, че няма никакъв проект против COVID-19.

Между прочее поради ковид двамата претенденти не се ръкуваха при започване на дебатите. Те приказваха и пред лимитирана аудитория в залата, измежду която бяха двете им съпруги - Мелания и Джил, които и двете носеха маски.

Още преди началото на дебатите тази нощ във въздуха витаеше напрежение. Тръмп загатна, че Байдън може през дебатите да прибягва до слушалка, в която да му се споделя какво да приказва и по какъв начин да се държи. Той изиска и тест за стимуланти за Байдън. От своя страна екипът на Байдън пък твърдеше, че президентският лагер е изискал от модератора Уолас да не загатва броя на жертвите на COVID-19. Републиканците обаче споделиха, че това е неистина.

Допитване на телевизия Си Би Ес измежду феновете на първия претендент президентски спор сред Доналд Тръмп и Джо Байдън сподели, че едвам 17 % от интервюираните считат, че той е минал при положителен звук и полемиката ги е уведомила по редица въпроси, съобщи ДПА.

69 % от интервюираните обаче считат, че тонът на дебатите е бил отрицателен и споделят, че останали " подразнени и обезпокоени " след тях.

48 % от интервюираните считат, че Джо Байдън е надвил в дебатите, а 41 % са уверени, че победител е бил Тръмп.

Допитване на уеб страницата на Си Ен Ен демонстрира, че 6 от 10 интервюирани считат, че Байдън е надвил, а едвам 28 % мислят, че Тръмп е спечелилият от дебатите.

Другите два президентски дебата са планувани за 15 и 22 октомври, напомня Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР