Обичаят рини зимник се извършва в нощта срещу Ивановден в

...
Обичаят рини зимник се извършва в нощта срещу Ивановден в
Коментари Харесай

Традиция: Къде цяла нощ ще чистят мазетата

Обичаят " рини зимник " се прави в нощта против Ивановден в поповското село Садина.

Местната традиция повелява тази нощ младите фамилии да отодат на посетители на свои по по-възрастни родственици, описа Илка Дечева - шеф на ОУ " Хр. Ботев " в селото пред Българска телеграфна агенция. По този метод в миналото се е демонстрирало почитание към по-големи сестри, братя или към кръстника. Там изчиствали зимниците и оборите на животните и изхвърляли боклука. Работело се до зазоряване. През това време домакинята е сготвила, тъй като, съгласно традицията, би трябвало да се нахранят служащите преди да си тръгнат.

След като свършат работата, младото семейство влиза в къщата, а присъстващите напръскват с вода младоженците /символизиращо къпането на Ивановден за здраве/ и тогава се сяда на трапезата.За да се покаже почитта към празника, във всички времена стопаните приготвяли богата софра.

И тъй като постът към този момент е завършил, месните ясния към този момент участват в нея. Садинчани наложително опичали баница с подсирено мляко. Гостите се гощават с домашно приготвени печени наденици или в случай че е останало кървавица от закланото прасе, добави Дечева.Добавят се и сезонни артикули, които обичайно участват в менюто като ядене с кисело зеле и домашни туршии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР