Обичате ризото, но все не се получава. Всеки път започвате

...
Обичате ризото, но все не се получава. Всеки път започвате
Коментари Харесай

Тайните на перфектното ризото!

Обичате ризото, само че все не се получава. Всеки път стартирате приготвянето му с желанието този път да се получи кадифено, кремообразно и „ ал денте ”, само че в следствие получавате каша с консистенция на лепило?

Макар да е правилно, че приготвянето на ризото не е лесна задача, в случай че откриете грешките си, готвенето му може да стане същинско наслаждение и от елементарна стопанка ще се превърнете в занаятчия на ризото!

1. Използвате неверен тип ориз!

Вида на ориза е от решаващо значение за усета и текстурата на ризотото. Доказано е че ориз Арборио е с висок % на нишесте, което дава на ястието тъкмо тази кремообразна и кадифена консистенция, също така, макар че всмуква доста течност, няма да се превари и във вътрешността си зърното ще е твърдо.

2. Не мийте ориза!

Оризът не би трябвало да се кисне или измива, ползвайте единствено първокачествен ориз. С миенето отстранявате скъпия външен нишестен пласт, който е от решаващо значение за резултата.

3. Запържете за малко!

 ризото

Когато вършиме ризото, не чакайте съставките за овкусяването му да се разкашкат. Ако пържите лук и гъби ги гответе за малко, по-късно сложете ориза и пържете до момента в който стане стъклен.

4. Добавяйте последователно бульона!

Оризовите зърна не би трябвало да плуват в течност, тъй като по този начин ще се изгубят усета и ще останат безвкусни. Бульонът би трябвало леко да ги покрива, да се налива последователно, без да се излива едновременно. Разбърквайте непрекъснато и внимавайте да не загори, това напълно ще утежни нещата.

5. Бъркайте!

Разбъркването на ризотото е от началото до края на готвенето му. Бульонът е от значимо значение, би трябвало да има усет и последователно добавян, и с нужното пламенно бъркане, ще извършите ризото за знамение и приказ!

6. ”Ал денте ”

Тъй като оризът доста елементарно се преварява, а по технология би трябвало да е „ ал денте ” (отвън мек, от вътрешната страна твърд) би трябвало да отстраните от котлона няколко минути преди подготвеност, тъй като ястието към момента задържа известна температура и даже да не е непосредствено върху котлона, в идващите минути той ще се досготвя.

Като всичко хубаво и риозотото си има край, който приключва с настърган грана падано или пармезан.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР