Обичам да правя музика. Имам големи мечти. Не можеш да

...
Обичам да правя музика. Имам големи мечти. Не можеш да
Коментари Харесай

Minelli пред БНР: Създавам музиката, както я разбирам

" Обичам да върша музика. Имам огромни фантазии . Не можеш да продължаваш без тях. Опитвам се да върша музика, както я виждам, чувствам и одобрявам. Пречупвам я през моя светоглед. Сама пиша песните си. Ако някаква история се появи в съзнанието ми, представям я посредством музиката си. Не мога да кажа, че съм човек, който възнамерява – желая да свърша това, това и това и да се окажа на билборд. Искам да бъда там, само че не непременно. Уважавам магията, наречена музика. Правя я по този начин, както я разбирам ". 

Това показа пред БНР румънската сензация Minelli. 

Русия, Молдова, Финландия, Армения, Беларус, България... Това са единствено част от страните, където песента ѝ Rampampam се изкачва към върховете на музикалните ранглисти. 

Истинското име на музикалната звезда от северната ни съседка е Луиза Йонела Лука. Наскоро тя посети и България , с цел да показа настоящия си шлагер. Преди Rampampam Minelli прави шлагерите " Илюзия ", " Носталгия ", " Мариола ". 

За първи път си в България, какви са първите ти усещания? 

Чувствам се като вкъщи си. Мисля, че нашите нации доста си наподобяват.  

Какво се случи с теб в това бясно време на пандемия?

Знам, че доста хора ще кажат, че е било мъчно време. За мен обаче се оказа отлично, апелирам, не ме съдете. Отдадох повече време на фамилията си. Концентрирах се върху правенето на музика. Не беше толкоз зле за мен. 

И Rampampam се появи по това време. 

Rampampam се появи в една от сесиите, в които правехме музика. Аз и продуцентът Вики Ред направихме тази омагьосваща ария, в случай че мога да я нарека по този начин. 

За какво става въпрос в песента?

Това е ария за обич. Когато започнах да я пиша, първо пристигна главният рефрен с рам-пам-пам. Казах си, че може би би трябвало да го свържа с фрагмента от песента, в който пея „ Ти ме нарани доста, стреля право в задачата, като рам-пам-пам е звукът от патроните, пронизали сърцето ми “. Главната героиня пита „ Защо ме нарани по този начин “. 

Това е и ария за възмездие. 

Да, във видеото към песента става въпрос за възмездие. Не правете това у дома. Опитахме се да предадем чувството на песента по преносен метод.

Какъв беше процесът по написването на песента?

Отидох в студиото и продуцентът Вики Ред ми сподели – ела да чуеш една моя музикална концепция. Ако и на теб ти хрумне нещо, ще го осъществяваме дружно. Съгласих се, като си споделих, че в случай че до 10 минути нямаме нещо велико, ще продължим към друга мелодия. Вики Ред пусна частта от песента, слушах към пет минути и ми хрумна рефрена рам-пам-пам. След това и целият припев. Много ми хареса и продължихме да работим по песента.

 Minelli в студиото на „ Хоризонт “; фотография: Лозина Владимирова
" Всичко може да ме въодушеви – даже и времето . Дъждовното време в България може да ме накара да напиша балада, да вземем за пример. Мога да намеря ентусиазъм в доста неща ", показа Minelli в предаването " Нощен Хоризонт ". Тя сама написа текстовете на песните си. Водещо в процеса е вдъхновението. 

" Когато не съм въодушевена, пробвам да намеря думи или някакво въодушевление. Например, чувам разнообразни любовни истории от другари или от филми ". 

Minelli написа песни и за други актьори. Признава, че е отговорност да пишеш за някой различен

" Трябва да схванеш малко повече за актьора. Повече напрежение чувствам обаче, когато пиша за себе си . Не знам за какво толкоз доста се напъвам. Честно казано обаче, в случай че се напрегна и сътворявам песни като Rampampam, всичко е наред. Ще не преставам да го върша ". 

Един от изпълнителите, с които Minelli е работила е друга огромна звезда на Румъния - Inna. 

" Мисля, че тя работи доста. Ако желаеме да сме сполучливи, би трябвало да вършим тъкмо това . Показваше ми го всякога. Ако си фокусиран и работлив, ще стигнеш до триумфа ". 

Кои са артистите, които те въодушевяваха първоначално и до през днешния ден? 

Слушах доста Франк Синатра – одобрявам този актьор. Той е доста спокоен и има това обрано самочувствие, което одобрявам. Арета Франклин, Бруно Марс, Ан Мари, Стиви Уондър, Джон Леджънд. Много са артистите, от които към момента се изучавам. 

Кога пристрастеността за музиката те откри? Кога стартира всичко? 

Когато бях дребна, пеех пред огледалото с спонтанен микрофон. По-сериозно започнах да се занимавам, когато станах на 11 и направих тайфа с братовчедка си. Пеехме всеки ден. След това станах част от момичешка група. После пък се концентрирах повече в Minelli, върху себе си.

Как да бъдеш в момичешка група те развива като актьор, може би и като човек? 

Мисля, че това е съвършеният план, от който можеш да си част в тийнейджърските си години. Бях на 16. Имаше своите плюсове и минуси. След като излязох от групата, беше малко объркващо за мен да намеря пътя си. Беше мъчно да намеря своето място в музикалната промишленост. Когато си в момичешка група, ти не си 100 % себе си. Ние сме четири, всяка от нас има своето място. Мисля, че това беше съвършеният план за сходна възраст.

А по какъв начин се появи името Minelli?

В тази група ме назоваха Лиса. Мисля, че това беше доста нормално. Започнах да си играя с името -  споделих си Лиса, може да стане Лайза, като Лайза Минели… Стигнахме до това и споделих, стоп – това е отговорът. 

Имаш някои други огромни шлагери в България, с изключение на Rampampam, кои са най-любимите ти от твоите песни?

Трудно е да избереш, когато самичък пишеш музиката си. Може би обаче доста одобрявам песента ми на румънски " Хаос ", също и " Мариола ". " Илюзия " носи доста забавно въодушевление. Естествено, Rampampam. 

Харесвам доста " Илюзия ". Мисля, че в нея има доста надълбоко обръщение за илюзиите, които градим към даден човек.

Мисля, че в тази ария има нещо особено. Направих я дружно със Сикотой. 

Спомена, че се вдъхновяваш и от любовните истории на хората. Коя е най-интересната любовна история, от която си била вдъхновявана?

Може би в " Илюзия " си спомних по какъв начин толкоз доста хора са ми разказвали: " Мислех, че този мъж или тази жена са едно, те обаче се оказаха напълно различен човек ". Това е един от най-популярните обрати в една любовна история. 

Къде намираш ентусиазъм най-вече сега?

В момента диря думи. Отивам в интернет и диря забавни образци от тях. Например " дискотека " – заглавие на моя ария. Харесва ми по какъв начин звучи думата. След това сътворявам празненство ария от думата. Опитвам да пиша за обич, тъй като е най-красивото нещо в света. Търся и характерни изрази на разнообразни езици – испански, френски, португалски. 

Rampampam има и френска версия? Защо избра френския? 

Искаха да създадем такава версия с припев на френски. Но е доста хубав припев. Всички ме питат – по кое време ще има припев на испански, а на съветски? О, мъчно е. Може би ще създадем версия и на испански, тъй като познавам езика. 

Как музикалният бизнес те разви като персона и музикант?

Мисля, че музикалният бизнес ме направи доста мощен човек. Когато имах сигурността на момичешката група, бях малко уплашена и без самочувствие. Работейки още, още и още, без да се отхвърлям, станах по-самоуверена. Сега знам какъв актьор желая да бъда. Каква музика желая да сътворявам. Знам, какво би трябвало да направя. 

Срещайки се с толкоз доста хора в обществените мрежи, какво научи за хората? 

Понякога е мъчно да бъдеш обкръжен от толкоз доста персони. Това обаче е част от играта. Трябва да можеш да се справяш и с тази обстановка. Мисля обаче, че е доста красиво да имаш толкоз хора към себе си. 

Какво искаш хората да запомнят за музиката ти?

Преди малко получих едно известие – " музиката ти ми дава толкоз доста сила ". Обичам да получавам сходни известия като " музиката ти ме въодушевява ", " дава ми мощ ". Ето по този начин желая да ме запомнят. Когато песента допре сърцето ти и те накара да си благополучен, ето това е най-важното. 

Значи искаш да правиш хората щастливи?

Щастливи, да. Да се припознават в песните ми. 
 Minelli и водещият Иван Русланов; фотография: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР