Обещават 900 лв. минимална пенсия, но откъде ще вземат 6,7

...
Обещават 900 лв. минимална пенсия, но откъде ще вземат 6,7
Коментари Харесай

Бомба от Хасан Адемов: Промяната лиши 1 400 000 от по-високи пенсии

Обещават 900 лева минимална пенсия, само че от кое място ще вземат 6,7 милиарда лева за това Спешно обезпечаване на дърва за огрев и държавна помощ за общините 40% инфлация у нас е български феномен, дължи се на закъснелите и неефективни антикризисни ограничения Добавките от 60 лева към този момент са част от пенсиите Живея в София 30 години, познавам до болежка проблемите Предизвикателство е да се изправя против водачите, с младите сътрудници предлагаме новаторски решения Движение за права и свободи предлага незабавни ограничения, с цел да няма тъмна, гладна и студена зима, споделя общественият специалист на Движението доктор Хасан Адемов, лидер на партийната листа в 25 МИР София в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Д-р Адемов, казахте, че кабинетът на Кирил Петков е заложил бомба със закъснител с преизчислението на пенсиите, която ще гръмне една седмица след изборите. В какво се състои тя?

-->

- С признатите промени в бюджета на Държавното публично обезпечаване от 1 октомври 2022 година, пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, ще бъдат преизчислени по по този начин нареченото модифицирано Швейцарско предписание. За всяка календарна година, последваща годината на разпределяне на пенсията, размерът й ще се усили с Коефициент, еднакъв на повишаването на междинния застрахователен за страната или средногодишния показател на потребителските цени за миналата година, според от това кой е по-високият индикатор. От месец октомври над 715 хиляди пенсионери ще получат нарастване на размера на пенсиите си. Какво обаче споделяме на останалите пенсионери - бъдете по този начин положителни и изчакайте месец юли 2023 година, с цел да получите общоприетото осъвременяване по Швейцарското предписание. По различен метод казано - няма да се осъществен упованията им.

Към мен при многочислените ни срещи се обръщат пенсионери с молба да ги включим към групата на щастливците. Управляващите изясняват, че при тази група е реализиран баланс сред принос и размер, единствено че това пояснение вместо да възвърне правдивост, поражда нова форма на неравнопоставеност. Много пенсионери ще бъдат разочаровани за следващ път сред 7 и 20 октомври, като видят своите разпоредби!

- 1 400 000 пенсионери ще бъдат ощетени освен това така наречен „ преизчисление “. Как тази нова разграничителна линия в обществото ни може да бъде поправена?

- В общественото обезпечаване няма лесни решения. Няма остарели и нови пенсии, както настояват ръководещите. Пенсионното произвеждане е към избрана дата, когато отговаряш на избрани условия. Във формулата за установяване размера на пенсията има един значим индикатор и той се назовава междинен застрахователен приход за страната 12 месеца преди датата на пенсиониране. Той всяка година пораства и това допуска по-висока пенсия. В растежа на този застрахователен приход не вземат участие пенсионираните преди този момент. Изходът от тази обстановка е смяна в моделите на осъвременяване, актуализация като се покачва поетапно Коефициентът за година стаж. Важен е правилото на адекватност сред застрахователен принос и размер на пенсията. Когато той се наруши, чувството за неправда мъчно се възвръща.

- 4 милиарда лева са нужни за преизчислените пенсии следващата година. От къде ще дойдат тези пари в случай, че не е ясно подари приходите в бюджета ще ги обезпечат?

- С измененията, признати тази година, с цел да се изплащат пенсиите без нови политики и без стотинка нарастване са нужни спомагателни 3 милиарда и 700 млн. лева и още 4 милиарда и 200 млн. през 2024 година Като имаме поради обстоятелството, че прехвърлянето от Държавния бюджет към бюджета на ДОО е малко над 8 милиарда това значи, че натискът върху обществените финанси ще бъде голям и е доста евентуално други обществени браншове да имат незадоволително финансиране.

- В последните дни някогашните ръководещи от " Продължаваме промяната " бодряшки дават обещание минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да нарасне в края на 4-годишен мандат двойно и да доближи до 900 лева Възможно ли е това?

- Амбициозна цел, само че дано да забележим съответните планове. За 2023 год. са нужни 3 милиарда и 700 млн. лева спомагателни средства. Към тази сума прибавяме 1 и милиарда и 200 млн. лева годишно, с цел да се реши уравнението за МПОСВ - 900 лева Отделно имаме осъвременяване от 01.07.2023 с към 12% (близо 1, 8 млрд). Оказва се, че бюджетът на ДОО би трябвало да бъде повишен с нови спомагателни 6,7 милиарда лева за 2023 година Преди няколко дни служебният министър на финансите Росица Велкова заяви, че с цел да се балансират плануваните разноски са нужни 25 милиарда лева годишно нови заеми. Бившият министър-председател или лъже, както нормално безогледно или манипулира съзнателно за добиване на предизборни дивиденти на гърба на финансовата непоклатимост. Популизмът в обществената сфера е контрапродуктивен за всички. Излиза, че ръководещите са загрижени за пенсионерите, а тези, които въз основата на планове действително оферират рационални решения, са срещу.

Разбира се, че това не е правилно и съставлява голяма операция. Това е огромната алтернатива пред всички политици и от решението на този въпрос се дефинира кой е същински общественик и угрижен за хората и кой с популистки способи печели подозрително доверие и води страната към финансова злополука.

- Как пенсионната система у нас може да бъде нормализирана?

- Финансовата непоклатимост и адекватност на пенсионната система е извънредно значима и тя би трябвало грижливо да бъде съхранявана. В дълготраен проект и с включването на Втория дирек на Допълнителното наложително пенсионно обезпечаване упованията са за един Коефициент на заменяне на приходите от труд до 70%. За да може тази консервативна система да бъде финансово устойчива и да подсигурява на обезпечените лица съответни пенсии, би трябвало сигурна политическа среда и законодателство, устойчиво и работещо държавно управление, забележителен растеж на Брутният вътрешен продукт, задгранични и вътрешни вложения, сигурни работни места, високи приходи и от там приходи в бюджета на ДОО с резултат по-висок размер на пенсиите.

По-високите равнища на обществена отбрана могат да се случат с присъединяване както на ръководещи по този начин и на съпротива, както е в европейските страни. Противопоставянето  в обществото, чертаенето на разграничителни линии, арогантността и чувството за самодостатъчност са нездравословни и водят след себе си до съществени отрицателни последствия. Формулата съгласно нас е потребление капацитета на цялата нация в името на по-добър стандарт на всички български жители!

- Трябва ли да се запазят добавките за пенсионерите и в какъв вид?

- Добавките към пенсиите са към този момент част от пенсиите. Нещо повече - всички пенсионери от тук нататък започват размера на пенсиите си с тези 60 лв.. В края на предходната година ние от Движение за права и свободи предложихме като краткотрайна антиковид мярка по 120 лева на всички пенсионери за месеците октомври, ноември и декември. Изрично декларирахме, че това е добавка и няма нищо общо с пенсията. Най положителният вид беше тази добавка да мине през системата на общественото подкрепяне. И тъй като това не се случи огромна част от пенсионерите мъчно се ориентираха, тъй като вкупом получават пенсия плюс добавки. Дали би трябвало да се запазят? 60-те лв. към този момент са непокътнати. Това изкривява пенсионната система и добавки би трябвало да се дават при опция единствено през подпомагането.

-  Инфлацията при главните храни, които българинът купува, към този момент стигна 40 %. Как галопиращото повишаване може да бъде спряно?

- Според Националната статистика инфлацията в страната е 17,7 за месец август по отношение на август 2021 година Управляващите настояват, че инфлацията е привнесена. Това не е правилно, тъй като в Европа тя е към 8%. Инфлацията в България е чисто български феномен и се дължи на закъснелите неефективни антикризисни ограничения, които не бяха и точно таргетирани. Дори в Украйна, където се водят военни дейности, инфлацията е 23%.

- Чака ни тежка зима, която може да бъде и гладна, и студена. Как може да се подкрепят фамилиите в България?

- Може да бъде и тъмна. Понежехоризонталната поддръжка на калпак е неефективна, по тази причина е нужна поддръжка на най-уязвимите групи от обществото - хора с увреждания, обществено слаби, общините, обществените домове, религиозните храмове, детски заведения, бизнеса и така нататък също са на ръба на оцеляването. Диференцирането на поддръжката на база справедливи критерии е ключът към ефикасните ограничения.

- Какви ограничения предлага Движение за права и свободи за най-уязвимите групи?

- На първо място незабавно обезпечаване на дърва за огрев за идния зимен сезон. Подкрепа на обществените служби и общините за обезпечаване на топъл обяд, домакински обществен патронаж обществени услуги, асистентска поддръжка и всичко належащо, с цел да оцелеят българските жители. Държавата е тази, която би трябвало да подсигурява оцеляването през зимния сезон.

- Д-р Адемов, лидер сте на листата на Движение за права и свободи в лидерския 25 МИР в София. Кои са най-големите провокации пред Вас в акцията?

- Огромно предизвикателство за мен е да се изправя против политически водачи, само че в същия миг давам опция и за един по-различен избор. С младите сътрудници от листата сме уверени, че можем да предложим дружно с експертния опит и новаторски съвременни решения. Разчитам на сериозната експертиза в обществената сфера, уверен съм, че никой от останалите водачи не може да има знанията и уменията, които ме вършат по-атрактивен. Социалните рецесии изискват съответен отговор, несъмнено политически, подсилен от сериозна експертиза.

- Какво в София би трябвало да се промени, с цел да заеме столицата ни своето почтено европейско място?

- Живея в София повече от 30 години и познавам до болежка проблемите. Необходими са съществени вложения, както по линия на европейската взаимност по този начин и от бюджета, с цел да се решат инфраструктурните проблеми, проблемите с Топлофикация, градския превоз и други. Не на последно място детски градини, тротоарни площи и улици в междублоковите пространства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР