Обемът на търговията с луксозни стоки се увеличава с утихването

...
Обемът на търговията с луксозни стоки се увеличава с утихването
Коментари Харесай

Продажбите на луксозни стоки се увеличават, стана ясна причината

Обемът на търговията с първокласни артикули се усилва с утихването на коронавирусната пандемия и даже сянката на рецесията не обезкуражава купувачите на този тип продукти, настояват анализатори.

Богатите стават все по-богати
-->
На въпрос на публицисти - за какво макар икономическия спад във Англия скъпият магазин " Хародс " (Harrod's) в Лондон продължава да се радва на доста положителни продажби, изпълнителният му шеф Майкъл Уорд дава отговор с смешка, в която обаче се крие огромна доза истина: " Богатите стават все по-богати по време на криза ".

Неговата убеденост, че бизнесът в първокласния сегмент ще продължи да се развива възходящо, се оправдава от увеличаващите се продажби на скъпи артикули в последно време.

Американската консултантска компания " Бейн енд къмпани " (Bain and Company) предвижда, че 2023 година ще бъде сполучлива за бранша. Продажбите на дребно през 2022 година доближават до 288 милиарда евро, а през тази година се чака да набъбнат с сред 5 и 12 на 100 на годишна основа до сред 305 и 330 милиарда евро.

Популярни фешън марки като " Монклер " (Moncler), " Ришмон " (Richemont) и " Ермес " (Hermes) евентуално ще продължат да бъдат водещи в бранша на първокласните артикули на фона на повишаването на акциите на фирмите, които ги имат, показва raconteur.net.

Френската корпорация " Луи Вюитон Моет Хенеси " - Ел Ве Ем Аш (LVMH), е водач в бранша на първокласните артикули. Тя е притежател на редица компании, измежду които са стилната къща " Кристиан Диор " (Christian Dior), известната марка първокласни артикули " Луи Вюитон " (Louis Vuitton) и " Моет Хенеси " (Moet Hennessy), производител на известните марки шампанско " Моет е Шандон " (Moët & Chandon) и " Дом Периньон " (Dom Perignon).

През април Ел Ве Ем Аш стана първата европейска компания, която доближи пазарна капитализация от 500 милиарда $. Главният й изпълнителен шеф Бернар Арно е един от най-богатите хора в света.

Докато фирмите от първокласния сегмент осъществят възходящи доходи от продажби, компаниите, които продават артикули за бита и храни се борят, с цел да се оправят с провокациите на пазара. Високите цени на силата, на суровините и на транспортните услуги ограничиха облагите на търговците на дребно, а рецесията с възходящите разноски за живот понижи покупателната дарба на клиентите им.

Каква е повода за тази обстановка, при която фирмите от първокласния бранш съумяват, а другите компании от бранша на търговията на дребно не реализират толкоз положителни резултати?

" Въпреки че макроикономическите индикатори (в Обединеното кралство - бел.ред.) се утежняват тримесечие след тримесечие, пазарът на първокласни артикули продължава да пораства. Той потвърждава, че е доста по-устойчив спрямо другите браншове от търговията на дребно ", декларира Федерика Левато, старши сътрудник в " Бейн енд къмпани ".

Веднъж се живее

Една от аргументите за възхода на фирмите от първокласния пазарен сегмент е, че на фона на утихващата пандемия редица по-заможни консуматори са възприели житейската максима - " един път се живее ", показва Лука Скола, старши анализатор във компанията за ръководство на частни активи " Бърнстийн " (Bernstein), профилирана в вложения в първокласни артикули.

Лука Скола отбелязва, че редица консуматори с финансови благоприятни условия са осъзнали, че " животът е къс и парите им няма да значат нищо за тях, когато той завърши ".

" Поради това някои от нас получиха чувството, че би трябвало да наваксат пропуснатите благоприятни условия (за занимания - бел.ред.) по време на пандемията ", показва анализаторът.

Той подчертава върху още един резултат, който пандемията е оказала върху пазара на първокласни артикули.

На фона на всички ограничавания, които бяха наложени против разпространяването на ковид, потребителите в Западна Европа натрупаха спомагателни спестявания в размер на близо 1 милиард евро.

Собствениците на водещи марки от първокласния бранш, като " Шанел " (Chanel), " Луи Вюитон ", " Ермес " и " Картие " (Cartier), се възползват от насъбраната покупателна дарба и предизвикват потребителите да похарчат спестените си пари за техните артикули, съгласно Лука Скола.

Френските и италианските компании за първокласни артикули се радват на мощен " постпандемичен интерес " от страна на потребителите, които се надпреварват да харчат спестяванията си, насъбрани по време на КОВИД-19 рестриктивните мерки, показва Ройтерс.

" Американците, които идват в Европа, харчат по този начин като че ли няма да има на следващия ден ", разяснява по-рано Марио Ортели, ръководещ сътрудник на консултантската компания " Ортели енд Ко " (Ortelli & Co).

Китайски вкус за европейски първокласни артикули

Компаниите от първокласния сегмент печелят и от облекчаването на строгите ограничавания против разпространяването на ковид, които бяха наложени в Китай.

" Връщането към естествения метод на обществен живот (за доста от по-заможните консуматори в Китай - бел. ред.) е съпроводено с покупката на нови облекла и аксесоари ", отбелязва анализаторът Лука Скола.

" Дори единствено въздействието на този фактор може да помогне на пазара на първокласни артикули да поддържа още две години доста удобен напредък ", показва Скола.

Какво следва?

Ако трендът на повишаване на пазара на първокласни артикули се резервира, то продажбите им може да доближат до 570 милиарда евро през 2030 година Това е над два пъти повече от размера на продажби, реализиран през 2020 година

Потребителите от Европа и Азия са главен " мотор " на растежа на този пазарен сегмент, защото се чака спад в интереса към първокласни артикули от страна на американските консуматори на фона на забавянето на стопанската система на Съединени американски щати., се споделя в разбора на " Бейн енд къмпани ", представен от voguebusiness.com.

Тези данни демонстрират, че не са малко хората в Западна Европа и Китай, които могат да си разрешат " дребните " удоволствия в живота.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР