Обемът на паричните преводи към чужбина се увеличава с 33%

...
Обемът на паричните преводи към чужбина се увеличава с 33%
Коментари Харесай

Българи са купили златни кюлчета за близо 900 хил. лв. само през една платформа

Обемът на паричните преводи към чужбина се усилва с 33% през 2022 година по отношение на миналата година. За миналите 12 месеца българските клиенти са наредили интернационалните заплащания за съвсем 800 млн. лв., а общият размер на всички изходящи транзакции доближава рекордните 1.162 милиарда лв.. Това демонстрират данните финтех платформата за парични разплащания " Пейсера " (Paysera) в България. Системата оперира в над 180 страни и разрешава парични прехвърляния в разнообразни валути.

Данните от нея показват и че българските й клиенти я употребяват за вложения, в това число в злато, като опция на депозитите.

Левовете - в евро и долари

Очаквано най-използваната валута е евро, като доста преводи са правени и в щатски $, английска лира, румънска проливам и полска злота.

Едва 10% от изпълнените прехвърляния са към трети страни, измежду които Англия, Турция и Украйна. Осезаем растеж по отношение на миналата година се следи при транзакциите в щатски долари - с 81% се усилва размерът на изходящите преводи. Те са предопределени най-често за Китай (вкл. Хонконг), Турция, Полша, Англия и Обединени арабски емирства.
Трансферите към чужбина са за обслужване на междуфирмени отговорности, такси за образования, туристически резервации, онлайн извършване на покупки и други Доминиращ дял обичайно заемат междуфирмените разплащания. При таксите за курсове и образования е налице сезонност и този вид транзакции се извършват най-вече през зимните и летните месеци. Обратна е наклонността в туристическия бранш, където отпадат множеството ограничавания при пътешестване и сезонността отслабва, показват от компанията.

Средната стойност на интернационалните транзакции се усилва с близо 1/3 на годишна база - от 4935 лв. през 2021 година до 6680 лв. през 2022 година Като причина от компанията показват световната инфлация и поетапното възобновяване на някои бизнеси след пандемията.

Цените на някои артикули и първични материали се усилват неколкократно през миналата година и това дава отражение върху превежданите суми. " От друга страна, туристическият бранш означи сериозен напредък през миналата година, с директно отражение върху браншове като превоз, търговия, хотелиерство и ресторантьорство. С този подтик някои бизнеси даже съумяха да доближат оборотите си отпреди пандемията ", дава образец Мартин Богданов, изп. шеф на компанията в България.

Анализът му демонстрира и че от ден на ден бизнеси се ориентират към дигитализиране на разплащанията в търсене на повече еластичност.

Българи са купили над 7 кг злато

Заради високата инфлацията, при започване на есента, от ден на ден консуматори се ориентират към други възможности на банковите депозити за спестяванията си, означават от компанията. С това изясняват данните за вложенията на потребителите си. През 2022 година българските клиенти са купили капиталово злато за съвсем 850 хиляди лв., което се равнява на към 7.5 кг. Повечето консуматори получават скъпи метали на стойност сред 120 и 2500 лв.. Най-голямата единична договорка е за 87 хиляди лева, с които са купени почти 760 г златни кюлчета.

Златото по традиция се счита за леговище за вложителите във времена на рецесия.

Средната стойност на транзакциите е 2228 лв., което е в диапазона на всеобщите спестовни влогове. Макар депозитите на семействата да нарастват със 7% на годишна база по данни на Българска народна банка към септември 2022 година, при влоговете до 5 хиляди лв. е налице противоположна наклонност, проучват от компанията. За една година те се усилват едвам с 0.42% като брой, а общата им стойност се стопява с 2%.

От компанията чакат с възобновяване на пазарите и успокояването на инфлацията, интернационалните прехвърляния да се усилват още повече. Все повече бизнеси ще употребяват дигитализацията в разплащанията, с цел да обезпечат резистентност и еластичност в актуалната конюнктура, допълват още специалистите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР