Обект на проверка от прокуратурата заради констатирани фрапантни нарушения и

...
Обект на проверка от прокуратурата заради констатирани фрапантни нарушения и
Коментари Харесай

Гробищната мафия в София вадела златните зъби на покойниците

Обект на инспекция от прокуратурата поради установени фрапантни нарушавания и далавери за десетки милиони левове, осъществявани през последните години в деветте гробищни парка на София, са Райна Божичкова – скандалната някогашна шефка на софийското общинско дружество „ Гробищни паркове “ и досегашният кмет на столичния регион „ Сердика “ Тодор Кръстев. Това излиза наяве от разкрития, направени от чиновници на тресящото се от кавги общинско дружество.

 

Преди седмица новият шеф на гробищата в София Румен Димитров е уволнил дисциплинарно над 40 чиновници на „ Гробищни паркове “, откакто разпоредената от него инспекция е открила, че получаващите заплати от общината в действителност са чиновници на две частни траурни организации – „ Мира “ и „ Покой “, и са забъркани в гнусния бизнес със гибелта.

 

Неофициално се твърди, че уволнените над 40 гробари са мародерствали под закрилата на Райна Божичкова и че съзнателно са разбивали и крадели мраморни паметни плочи, които са се продавали и преправяли от каменоделци, с цел да влязат още веднъж в обращение. В доста случаи на околните на покойниците било обяснявано, че безконечният дом на заровените е осквернен от скрито проникнали в гробищата мародери и че в случай че околните желаят за в бъдеще да избегнат оскверняването на гробовете на своите родственици, би трябвало да заплащат за спомагателна защита.

За защитата на гробищата се грижи общинската охранителна компания „ Егида “, чиито чиновници също са уличени като съпричастни към поругаването на гробове.

 

„ Някои от уволнените от новия шеф Румен Димитров, са разследвани за изравяне на покойници още в нощта след погребението им. Ромите са вадели златните зъби на заровените, събличали са им облеклата и са прибирали движимостите, с които са заровени – брачни халки, часовници, запалки, писалки. Цветята, оставяни от скърбящите, са били продавани на

половин цена на цветарски магазини. Има постъпили данни и за други вулгарни закононарушения – умряли дами са били остригвани нула номер, а косите им са продавани на магазини за перуки.

 

Някои по-заможни покойници, заровени в скъпи ковчези, са били изваждани от тях и натъпквани в шперплатови ковчези... Ужас на ужасите ", свидетелства осведомен с установените от новия шеф на „ Гробищни паркове “ Румен Димитров мародерски изстъпления.

 

Райна Божичкова

Твърди се, че отстранената преди няколко месеца дългогодишна шефка на общинското дружество „ Гробищни паркове “ Райна Божичкова е получавала ежемесечно по 50 000 лева от представители на две траурни организации, с цел да не пречи на гробищната мафия. В схемата бил намесен и някогашният кмет на софийския регион „ Сердика “ Тодор Кръстев, към който били засечени нерегламентирани заплащания. Смята се, че Кръстев е употребил гробищната мафия за обезпечаване на изборни гласове и че персонално е назначавал на основни позиции в деветте гробищни парка на София представители на огромни ромски семейства.

 

Най-големите безобразия са се вършени в гробищния парк „ Малашевци “, където седмично са се продавали нерегламентирано по към 50 гробни места. Близките са плащали сред 3000 и 5000 лв. за гробно място, само че без да получат документи и гаранции за периода на прилагане. За случаите е била сезирана КПКОНПИ още в края на предходната година, само че до този миг не е известно да са последвали дейности.

 

Новият шеф на „ Гробищни паркове “ - Румен Димитров

Заради подхванатата всеобща чистка в „ Гробищни паркове “ Румен Димитров към този момент е получил смъртни закани от ромски босове, стоящи отпред на гробищната мафия в София.

Запознати настояват, че в края на предходната седмица Димитров е провел нескончаем диалог със столичния градоначалник Васил Терзиев, който му е подсигурил цялостна поддръжка в желанието му да постави ред в гробищните паркове посредством дигитализацията на общинското дружество.

 

Амбициозният проект на Румен Димитров планува цялостно снимане на гробищните паркове, по-късно изцяло въвеждане на данните, които съществуват, и цифровизация с картографиране на гробищата. По този метод ще бъде пресечена схемата с скрито изтриване на по-стари и неподдържани гробни места и тяхната препродажба. Твърди се, че и през последните няколко години над 10 000 имота с от дълго време заровени покойници са заличени посредством махането на надгробната плоча и показване на мястото за свободно.

 

Според грубите калкулации бизнесът със гибелта е носил над 10 милиона лв. годишно на гробищната мафия, като в сметките не влиза активността на крематориума – златна мина за мафията.

 

Въпреки смайващите закононарушения, които са се вършели в „ Гробищни паркове “, някогашната директорка на общинското дружество Райна Божичкова към момента не е задържана. Тя закупи скандална известност още през есента на 2019 година, когато беше уличена в корупция от Антоанета Петрова, някогашна брачна половинка на боса на погребална организация „ Покой “ Славчо Величков. В сигнал до някогашния кмет на София Йорданка Фандъкова и до Софийската прокуратура Петрова споделя, че Божичкова е скъпо платена държанка на мъжа й и неофициален съучастник в погребалната организация „ Покой “. Бившата брачна половинка разкрива, че шефката на софийските гробища е получавала ежемесечно тлъсти рушвети от мъжа й, с които си купила апартамент в „ Надежда “ и още няколко жилища, както и че си сложила силиконов бюст за 10 000 лв. с пари, преведени по банков път от мъжа й.

Въпреки избухналия скандал Райна Божичкова резервира поста си, преди да бъде отстранена предходната есен като шеф на „ Гробищни паркове “ – София малко откакто Васил Терзиев встъпи в служба като кмет.

 

„ Райна Божичкова и някогашният кмет на „ Сердика “ Тодор Кръстев са дадени на прокуратурата, която прави инспекция и е допустимо в скоро време да се стигне до внасяне на обвинявания “, настояват осведомени със стартиралото следствие.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР