Обединението “Продължаваме промяната - Демократична България” ще отстоява съкращаване на

...
Обединението “Продължаваме промяната - Демократична България” ще отстоява съкращаване на
Коментари Харесай

Цонева: Няма да подкрепим удължаване на сроковете за придобиване на българско гражданство

Обединението “Продължаваме смяната - Демократична България” ще отстоява редуциране на периодите за придобиване на българско поданство, както е заложено в предизборната стратегия на групировката.

Това съобщи от трибуната на Народното събрание Антоанета Цонева, определена от 18 МИР - Разград.

Бившият ръководител на Комисията по политиките за българите отвън страната акцентира, че е извънредно недопустимо хората да чакат сред 2 и 3 години за приемане на поданство, както се случва сега. Цонева посочи, че понастоящем срокът за определяне на българско поданство по генезис е девет месеца.

“Ние от ПП-ДБ изрично няма да се съгласим с в допълнение удължение на периодите за придобиване на българско гражданство”, съобщи тя.

Според Цонева, която е и част от управлението на “Да, България”, всички държавни институции и парламентарни групи би трябвало да работят за повече предвидимост в процеса по придобиване на българско поданство.

“Не може хората, които подават документите си, да нямат никаква сигурност в какви периоди ще получат произнасянето и дали в последна сметка ще придобият българско гражданство”, сподели още депутатът.

Тя поддържа и концепцията за тържествена гала при връчване на копие от указа на президента за българско поданство.

“Необходимо е връзката сред личността и страната, каквато съставлява поданството, да бъде в допълнение подсилена с подобаваща обществена гала и полагане на клетва сега на присъединение към българската нация”, добави Цонева.

Народният представител подсети, че през годините проведени незаконни групи и мрежи са трансформирали придобиването на българско поданство в рентабилен бизнес, довел до наказания против към този момент някогашен ръководител на ДАБЧ и секретаря на организацията. С препратката си Цонева акцентира значимостта на Консултативния съвет при ДАБЧ, който следва да бъде основан най-късно доникъде на юни.

“Нашата вяра е Консултативният съвет да бъде конституиран в открития период, да бъдат подбрани подобаващите хора и органът да бъде ресурсно-административно обезпечен, тъй че да бъдат решавани в период множеството гранични случаи, свързани с установяването на български генезис на наши сънародници”, заключи Цонева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР