ОББ и ДЗИ, част от белгийската финансова група KBC, грабнаха

...
ОББ и ДЗИ, част от белгийската финансова група KBC, грабнаха
Коментари Харесай

ОББ и ДЗИ с най-много награди на годишните b2b Media Awards

ОББ и ДЗИ, част от белгийската финансова група KBC, сграбчиха цели девет оценки в разнообразни категории на деветото издание на състезанието на b2b Media Awards.

С първа премия ОББ бе отличена в три категории. Призът „ Бизнес договорка на годината “ за придобиването на локалните сдружения на Райфайзенбанк Интернешънъл от KBC Group беше несъмнено висока оценка за най-предизвикателния план във финансовия бранш през миналата година. По мотив това отличие Татяна Иванова, изпълнителен шеф „ Дигитализация, данни и интервенции “ на ОББ и иновационен водач на KBC Group в България разяснява: „ За последните 15 години, откогато оперира в България, белгийската финансова група KBC е вложила 2,4 милиарда евро в придобиването и развиването на едни от най-значимите локални компании и планове. Така Групата стана най-голямата интегрирана финансова група у нас и един от най-големите задгранични вложители в българската стопанска система. Тези мащаби и тази лидерска позиция ни задължават да предоставяме услуги и артикули с извънредно качество и да работим по всеки собствен план, поставяйки фокус напълно върху потребностите на клиента. “
-->


ОББ взе наградата и в категория „ Инвеститор с визия “ за представянето на своята бизнес тактика „ П1рви “. Стратегията П1рви включва четири неотменни съставния елемент: групата ползва безподобен банково-застрахователен модел, има специфичен метод към всеки вид клиент, цифровизира артикули и услуги с приоритет, като резервира човешкия контакт и работи за стабилно бъдеще.



Третото златно отличие е в категория “ESG план ”, където ОББ сграбчи наградата с плана си за Агро калкулатор. През 2022 година ОББ създаде неповторим за България цифров инструмент за резистентност в бранш Земеделие – ОББ Агро калкулатор на въглеродните излъчвания, който непосредствено и изцяло гратис e наличен на уеб страницата на банката. Иновативната услуга разрешава на всички аграрни производители, клиенти и неклиенти на финансовата институция, в няколко лесни стъпки да създадат пресмятане на въглеродния отпечатък на стопанствата си - парниковите газове от активността им, в еквивалент на въглероден диоксид.



Втори места завоюваха Лидерската академия на ОББ, в категория „ Проект с просветителна устременост в областта на бизнеса “, KATE – цифровият помощник в ОББ Мобайл – в категория „ Технологична иновация на годината “ и Незабавните (blink) заплащания, в категория „ Иновативен план / Иновативен дизайн “.

b2b Media Awards гласоподаваха трето място за ОББ в категория „ Мобилна иновация ”, където кандидат беше приложението за мобилно банкиране ОББ Мобайл – All in one app – моторът за цифрова промяна на банката.

ДЗИ също взе своите заслужени награди – трето място в категория „ Иновативна бизнес тактика / бизнес промяна “ за цифровата промяна и налагането на портала на компанията за самостоятелни клиенти. Порталът е съвременен и подсъзнателен уебсайт за закупуване на редица застрахователни артикули, без потребността от посещаване на офис, както и за бързо, комфортно и навременно заявяване на вреди по застраховки. 

Мобилното приложение за здравословен живот Kaksi също взе трето място в категория „ Иновативен артикул / услуга “. Кaksi е мобилно приложение, което съчетава функционалности за премерване на физическата интензивност, целесъобразни режими за подготовка и натоварване, достъп до опазване на час при лекари експерти, опция за подписване на застраховки онлайн, замяна на точки „ ДЗИ перли “ за артикули и услуги на партниращи компании – магазини, заведения за хранене, фитнеси и други



По мотив оценките Милена Георгиева, шеф „ Дигитални планове и промяна “ в ДЗИ разяснява: „ Усилията на ДЗИ през последните години са съсредоточени в цифровизация и иновация. Ние работим, с цел да дадем на клиентите независимост и време. Свобода, с цел да изберат продукта, от който се нуждаят и да имат най-лесния достъп до него. Време, което им спестяваме предоставяйки тази услуга или артикул онлайн – без потребност да ги ангажираме ненужно. За нас е значимо клиентите да са удовлетворени и да вървим дружно напред в последващите стъпки на цифровата промяна на компанията. “

И тази година състезанието отличи най-хубавите, устойчиви и новаторски компании. Журито прегледа и даде своята оценка за техните стратегии, планове и тактики, еластичност, иновативност, грижа за обществото и чиновниците, високи резултати и адаптивно и новаторско мислене в предизвикателна бизнес среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР