О ще в ранните часове на петък се събраха желаещи

...
О ще в ранните часове на петък се събраха желаещи
Коментари Харесай

Четворно покачване при ваксинацията в една от лабораториите в София

О ще в ранните часове на петък се събраха искащи да се тестват и имунизират пред една от огромните лаборатории в София.

Днес е вторият ден от влизането в действие на новите ограничения против разпространяването на COVID-19 в страната. В четвъртък пред лаборатории и лечебни заведения се извиха опашки от хора, които желаят да получат зелен документ.

Сертификатът е достъп до заведения, молове и работни места.

"Минала седмица имахме ваксинирани по към 20 души дневно. Ваксинацията беше слаба. Вчера при нас са имунизирани 90 души. Т.е. имаме четворно повишаване на процеса . Повечето от искащите желаят да се имунизиран с "Янсен ", тъй като е еднодозова. Има обаче и такива, които избират "Пфайзер " и "Модерна ", съобщи пред Александра Калъчева, която работи в лабораторията.

"Ръстът на позитивните проби обаче също се повишава. За последните 48 часа имаме 270 позитивни проби, което е много ", добави тя.

"Цената на теста преди заповедта на здравния министър е 40 лв. дружно със документ, а сега е към 35 лв., само че би трябвало още веднъж да ревизира ", отговори на въпрос Александра Калъчева.

Относно закъсненията с датата и часа при зелените документи, Калъчева разясни:

"Ако хората не са вкарани същия ден в националната система, може да има разминаване. Ако хората са били вкарани в системата през вчерашния ден, те ще си получат документа през днешния ден с вчерашна дата. Но в случай че са вкарани през днешния ден - няма по какъв начин да получат документа си с вчерашна дата. Въпросът е по кое време са били вкарани в системата. Нашата методика е да ги вкараме в същия ден - както е редно и както е по правилник ", разясни Калъчева.

В сряда от "Информационно обслужване " оповестиха, че над един милион европейски зелени документи са изтеглени през Националната здравно-информационна система (НЗИС). Само за вторник когато бяха оповестени новите противоепидемични ограничения, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са декларирани след 19.00 часа. Към оня миг хората теглиха по над 1000 документа на минута.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР