Нюйоркски съд изпрати за 25 години зад решетките небезизвестния руски

...
Нюйоркски съд изпрати за 25 години зад решетките небезизвестния руски
Коментари Харесай

Затвор за търговеца на смърт


Нюйоркски съд изпрати за 25 години зад решетките небезизвестния съветски оръжеен търговец Виктор Бут. Опитът на отбраната да осуети делото се провали. Присъдата включва и санкция от 15 млн. $.

Руският жител Виктор Бут, прочут с управителната си роля в интернационалния трафик на оръжие, бе наказан от американски съд на 25 години затвор. Според обвиняването 45-годишният Бут снабдявал необмислено с оръжие диктатори и терористи, в това число Ал Кайда и афганистанските талибани. Бут закупи интернационална популярност под прозвището, обещано му от един британски министър - " търговеца на гибел ".

Федералният съд в Ню Йорк постанови минималната присъда за Бут; прокуратурата беше поискала пожизнен затвор. Освен това той би трябвало да заплати санкция от 15 милиона $. В началото на ноември Бут бе приет за отговорен по обвиняване в скрит план за избиването на американски жители, включително членове на американското държавно управление, както и за събаряне на самолети. Той се смяташе за един от най-търсените трафиканти на оръжие в света.

" Това е неистина! "
 Weltweit gesuchter Waffenhändler Bout in Thailand festgenommen
Бут при задържането му в Тайланд на 6 май 2008 година

В последната минута юристите му желаеха да бъдат анулирани делото и правосъдното решение от предишния октомври, с което Виктор Бут беше приет за отговорен. Аргументите на бранителите - клиентът им бил жертва на търсено отмъщение от американската страна. Самият Бут отхвърляше систематично всички обвинявания като неистина, потвърждавайки до края, че е почтен: " Това е неистина ", крещеше на последното правосъдно съвещание в четвъртък Бут във връзка на обвиняването, че е целял избиването на американски жители. " Никога не съм възнамерявал да умъртвявам който и да било, нито пък съм продавал оръжие на който и да било ", до последно твърдеше Бут.

В обвинителния акт против него се споделя, че е доставил на разнообразни латиноамерикански режими голям оръжеен боеприпас, в това число стотици зенитни ракети, хиляди автомати и огромно количество боеприпаси. Неговите оръжейни доставки съдействали за изострянето на споровете в Рунда, Конго и Ангола.

Като Холивудски воин
 Schauspieler Nicolas Cage in Lord of War
Никълъс Кейдж като оръжейния бизнесмен Юрий Орлов във кино лентата " Повелителят на войната "

Бут е някогашен офицер от руската войска. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики той закупува на безценица остарели самолети и оръжейна техника, които стартира да продава на диктатори и терористи. През 2008 американски сътрудници сложиха в Тайланд клопка на Бут, в която той падна откакто се съгласи пред сътрудниците, показали се за латиноамерикански партизани, да им достави най-различни типове оръжейни системи.

Още през 2005 легендите за Виктор Бут залегнаха в основата на холивудския филм " Повелителят на войната " с Никълъс Кейдж в основната роля. За една от сцените екипът беше наел съветски аероплан вид " Ан ", за който по-късно се разбра, че в действителност е бил от арсенала на Виктор Бут.

АГ, ДПА, Агенция Франс Прес, С. Гяуров; Редактор: Е. Лилов
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР