Ню Йорк. Войници от Франция, Белгия и Нидерландия в момента

...
Ню Йорк. Войници от Франция, Белгия и Нидерландия в момента
Коментари Харесай

Bloomberg: НАТО строи нова база в Румъния, за да подсигури слабото си място в Черноморския регион

Ню Йорк. Войници от Франция, Белгия и Нидерландия сега правят строителни работи по нова база на НАТО край румънския трансилвански град Чинку, написа Bloomberg . Тя би трябвало да бъде приключена „ преди първите студове “ на тази година. Съоръжението се намира на към 260 километра северно от Букурещ по шосе.

Както написа организацията, шест месеца след съветската военна намеса в Украйна, фокусът на НАТО в този момент е твърдо върху това по какъв начин да сдържи Русия в югоизточния ъгъл на Европа и да попречи на това, един от най-бедните райони на континента да се трансформира в слабото място на защитата му.

Според Матю Ор, анализатор по сигурността в Stratfor, Москва дава приоритет на Югоизточна Европа. Съсредоточаването на силите й там, „ демонстрира какъв брой доста руснаците са загрижени за този район, какъв брой доста желаят да имат мощно военно наличие там – на което НАТО би трябвало да отговори “, съобщи той.

Както напомня Bloomberg, от години източноевропейските водачи предизвестяват, че опасността от Русия нараства, откакто съветската войска влезе в Грузия през 2008 година, а по-късно през 2014 година Русия поддържа сепаратистите от Донбас в Украйна и анексира Крим.

През това време Кремъл ускори военния си потенциал в Черно море, като трансферира сухопътни сили, ускори въздушната защита и модернизира морския си флот, като ускори интензивността си във военни зони, в това число Либия и Сирия, където има военноморска база.

„ Самото Черно море е портата на Русия към топла вода, изключително към Средиземно море “, отбелязва Юлия Джоджа, шеф на програмата за Черно море към основания във Вашингтон мозъчен концерн Институт за Близкия изток. „ Това е вратата на Русия към проектирането на мощност и мощ в Близкия изток, в Африка и оттатък “.

Само седмици след нашествието на 24 февруари Алиансът се съгласи на среща на върха в Брюксел да сътвори четири нови бойни групи за Румъния, България, Унгария и Словакия, с цел да добави четирите, които беше разположил в Полша и балтийските страни като част от тъй наречените наименуван метод „ Трипуайър “ (tripwire).

Румъния, страна с население от съвсем 19 милиона, която дели граница от съвсем 640 километра с Украйна, към този момент беше хазаин на към 1000 най-вече американски бойци от НАТО преди войната, като черноморската база Михаил Когълничану служи като директен пункт за конфликтните зони в Близкия Изток.

След офанзивата на Русия против Украйна съдружниците от НАТО доста усилиха наличието си на източните граници на Aлианса, като разположиха повече войски, самолети и кораби. Сега проектът е да се основат гарнизони в останалите гранични страни от НАТО, където постоянно ще се сменят нови елементи от интернационалните сили, включващи към 1000 бойци. Освен това съдружниците ще дефинират формирования вкъщи, които могат бързо да се причислят към войските, които към този момент са на място в източните страни, в случай че е належащо.

Това в допълнение наличие е нещо, за което балтийските страни и Полша се застъпват от години. Русия заплаши да отговори, само че към момента не е подхванала съответни дейности.

Чрез основаване на връзки с армията на приемащата страна и авансово разполагане на оръжия, муниции и тежко съоръжение, тези сили могат да бъдат умножени до размера на бригада от 5000 души за дни, съобщи полковник Флавиен Гаригу Граншамп, старши народен представител на Франция в Румъния.

„ Ние се приготвяме да можем да се бием един до друг с румънците, Съединени американски щати и други контингенти “, сподели той. „ В най-лошия случай, в случай че този сюжет се сбъдне, ще се бием “.

Стотици хиляди съюзнически бойци сега са в нараснала подготвеност, като това ще стане по-формално под командването на НАТО като част от главен ремонт на защитата на Алианса, контрактуван от водачите в Мадрид през юли.

Въпреки че множеството публични лица се съмняват, че Русия ще нападна членка на НАТО непосредствено, Алиансът в този момент възнамерява да задържи интернационалните войски на всички места по границите му в продължение на „ доста години, с цел да е сигурен, че обстановката се е нормализирала “, отбелязва Гаригу Гранчамп.

Това ще изисква вложения, които мощно липсват в Румъния и нейната южна съседка България, написа Bloomberg, като отбелязва, че двете страни към момента се пробват да преодолеят разликата в благосъстоянието със западните си сътрудници, което попречва напъните за всичко - от приютяването на бежанци до подпомагането на Украйна да изнася зърно.

„ Не става въпрос единствено за защитата, само че и за продоволствената сигурност “, сподели румънският министър председател Николае Чука в изявление на 2 август. „ Така че всички тези решения, за увеличение на сдържането и защитата по целия източен фланг, са добре пристигнали “.

Агенцията отбелязва, че Румъния има малко над 950 километра автомагистрали, като е на последно място в Европейски Съюз като дял на глава от популацията. В окръга, където се намира Чинку, заплатите са приблизително към 3500 леи ($730) на месец за заетите хора, само че в тази ситуация на доста дребни градове и села по-голямата част от популацията живее от селско стопанство за прехранване и държавна помощ.

Аурел Сорин Сучу, кметът на Чинку, разчита на държавното управление в Букурещ да асфалтира пътищата в града и на финансиран от Европейски Съюз учебен план за локалните поданици в поддръжка на военната база, в това число грантове за основаване на заведения за хранене и места за настаняване.

Другата, по-значима област на вложения е построяването на армията на Румъния. Повечето членове на НАТО от дълго време не съумяват да изпълнят задачата на Алианса да харчат най-малко 2% от брутния вътрешен артикул за защита. Но Румъния доближава тази цел през 2015 година и ще я усили до 2,5% през идната година, когато се готви да влага всичко - от бронетранспортьори и бойни самолети до танкове и подводници.

Общо сметката за военни поръчки ще доближи минимум 12 милиарда евро. Най-големата покупка до до момента е противовъздушна ракетна батарея Patriot на стойност 4 милиарда евро, която ще стартира да действа тази година.

Базата в Чинку би трябвало да работи с цялостен потенциал до края на годината, както е планувано. Това, съгласно Bloomberg, акцентира освен смяната по източния фланг на НАТО, само че и цялостна смяна в вероятностите, защото целият Алианс се насочва към опълчване на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР