Нямаше нито един мотив защо се сменя ръководството на Държавната

...
Нямаше нито един мотив защо се сменя ръководството на Държавната
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Нямаше нито един мотив защо се сменя ръководството на ДКК

„ Нямаше нито един претекст за какво се сменя управлението на Държавната консолидационна компания (ДКК). Обявените 20 000 лв. за представителни разноски са изхарчени от някогашен шеф на „ Ел Би Булгарикум ” през декември, който аз персонално уволних през февруари. Сега се споделя, че все едно някой от ДКК е изхарчил парите ”. Това съобщи някогашният министър на стопанската система Никола Стоянов в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Според него оповестените аргументи за промяна на управлението на ДКК е популизъм – оповестените заплати от 12 до 14 000 лв. са по закон. „ Сега има парламентарно болшинство, може да трансформират заплатите, които се дефинират със закон ”, сподели Стоянов. Той разясни, че има законова формула, която дефинира това равнище на заплащане.

По думите на Стоянов единствената държавна млекопреработвателна компания „ Ел Би Булгарикум ” за пръв път през м.г. е била на плюс от активността си в страната, до момента разноските са покривани от парите от Япония. Припомняме, откакто някогашният шеф на компанията смъкна цените на млечните артикули, той бе заменен.

Относно активността на „ Ел Би Булгарикум ” Стоянов сподели, че частни компании създават млечни артикули, само че държавната компания съхранява банката с бактерията Lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус), която е в основата на българското кисело мляко. Държавната млекопреработвателна компания държи правата и раздава лицензите на предприятията по света, които се захващат да създават здравословното кисело мляко, разясни той.

„ Всички сдружения на ДКК са на облага за м.г. Бяха дадени образци – Институтът по маркетинг отдава чартърен площи ”, сподели Стоянов. Той разясни, че консолидираният доклад на Държавната консолидационна компания (ДКК) за 2021 година не е признат, тъй като инспекторът е отказал да го подпише. „ Това е същият инспектор, който е бил през 2018-2019 година, когато тези 600 млн. лв. за язовири са се харчили – за ремонт на 400 язовира, както и за държавен комплекс, за който се тегли огромен заем от ББР. Одиторката е същата през тези години, съгласно нейното мнение няма задоволително информация. Съдът към този момент е назначил различен инспектор ”, изясни Стоянов.

Стоянов сподели, че има рокади и в други браншове на стопанската система. „ Директорът на Национална компания „ Индустриални зони ” също бе освободен, още веднъж без причина. Използват се летните месеци, може би. Сменят се едни хора, определени с конкурс, с хора, определени без конкурс ”, добави някогашният министър на стопанската система.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР