“Нямаш място в нашия град” на режисьора Николай Стефанов и

...
“Нямаш място в нашия град” на режисьора Николай Стефанов и
Коментари Харесай

HBO Max застава зад БГ филма Нямаш място в нашия град

“Нямаш място в нашия град” на режисьора Николай Стефанов и продуцента Ралица Големанова от Smarty Pants Shooter е първата HBO Max копродукция от България. Историята на миньорския град Перник, разказана през всекидневието на група футболни почитатели, е селектирана от редица интернационалните фестивали, а есента филмът ще бъде наличен за гледане в стрийминг платформата HBO Max от необятна аудитория у нас и в още над 15 страни в Европа. Документалният филм-наблюдение се концентрира върху футболна агитка от родния град на режисьора - Перник. Героите му са отдадени на триумфа на своя тим. За тях това е цел, в която виждат опция Перник да се асоциира още веднъж със силата и сплотеността на миньорите, присъщи в десетилетията му на преуспяващ промишлен град. Камерата на Николай Стефанов наблюдава публични и персонални рецесии, с цел да покаже какво се крие под коравия външен тип на героите.

Днес синовете на миньорите постоянно са изправени пред безработица и липса на благоприятни условия. Режисьорът изследва живота им с неприкритост и автентичен интерес, показвайки, че нищо не е единствено черно или бяло и че всеки, без значение от средата си, желае по-добър живот за себе си и децата си. Ханка Кастелицова, изпълнителен продуцент на документални филми от HBO Max, споделя: „ Проследих развиването на този филм в продължение на няколко години и бях впечатлена от достъпа, който екипът съумя да получи. Основно качество на “Нямаш място в нашия град” е чувствителността и методът, по който създателят се отнася към героите - без предубеждения, само че въпреки всичко от ясна позиция. Развълнувана съм, че този документален филм ще има мощен фестивален живот и е първата продукция от България, която ще предложим на нашите HBO Max клиенти в Европа.” Николай Стефанов е роден и израства в Перник и постоянно е очевидец на клишираните усещания, с които свързваме някогашния промишлен град. С течение на времето той напуща града, само че доста от неговите другари остават. Двадесет години по-късно Николай се връща в Перник, с цел да се изправи пред предишното си и да опише историята на града и на хората, с които е израснал.

„ Този план не беше елементарен за реализиране - поради провокативния си темперамент, предизвикателни герои и моят персонален развой на сдобряване с предишното. И въпреки всичко мисля, че този филм е значим и може да помогне за разбирането на сложни, само че централни въпроси, за които нашите общества би трябвало да приказват. “ – споделя режисьорът Николай Стефанов – „ През годините съм мислил доста за гнева и експанзията и какво радикализира хората, както и за изменящите се правила за неустрашимост. Разсъждавах също за това какво е въздействието на средата, в която човек израства, и какво се предава от потомство на потомство. Изследвайки тези въпроси под формата на филм, започнах да диря пластовете зад грубия облик на футболната агитка от родния ми град. Исках да изобразя действителността на героите такава, каквато е, и да разреша на феновете сами да свържат точките в една сложна история. Вярвам, че като се вглеждаме в дълбочина на дребен мащаб, можем да научим доста за общата картина.” HBO припознава плана като забавен, изчерпателен и справедлив, като несъмнено негово преимущество е актуалността на тематиката му на интернационално равнище. Героите на кино лентата са хора, които могат да бъдат открити във всеки един европейски град – футболни почитатели, обединени от своята пристрастеност, създаващи своя общественост и пространство за поддръжка, без значение от провокациите, които средата им им сервира. Към кино лентата има забележителен фестивален интерес, което е извънредно самопризнание за писмено заглавие от България.

Световната му премиера бе в края на март на влиятелния фестивал за писмено кино CPH:DOX в Копенхаген в конкурсната секция Next:Wave, където бе видян от Variety. Следващите селекции са на започващите тази седмица Vision du Réel в Швейцария и Movies that Matter в Холандия. По-късно през годината “Нямаш място в нашия град” ще взе участие в интернационалната спортна стратегия на Krakow Film Festival в Полша, както и на други известни фестивали, преди да стане наличен в платформата на HBO Max през есента. “Селекциите за голям брой интернационалните фестивали демонстрират, че с “Нямаш място в нашия град” Николай Стефанов съумява да засегне основни обществени въпроси. Силата на кино лентата е в достоверния метод на внимателно наблюдаване, което не раздава присъди, а търси схващане.” споделя продуцентът Ралица Големанова. “Щастлива съм, че значимите обществени послания на кино лентата ще доближат до необятна публика с помощта на колаборацията ни с значим сътрудник като HBO Max.” “Нямаш място в нашия град” е четвърта документална копродукция на HBO от България. Миналата година излезе “Тихо наследство” на режисьора Петя Накова, копродукция с Контраст Филмс, а “Бетонни фараони” на Йордан Тодоров и Хотел Рай на София Тзавелла, и двата продуцирани от АГИТПРОП, са част от наличието на платформата към този момент 10 години. “Нямаш място в нашия град” е продукция на българската компания Smarty Pants Shooter в копродукция с HBO Max.

Режисьор и оператор е Николай Стефанов, а продуцент е Ралица Големанова. Изпълнителни продуценти от страна на HBO Max са Ханка Кастелицова и Тереза Кейлова. Монтажът на кино лентата е дело на Стоян Велинов. Звукорежисьор е Иван Андреев за SONUS Studio. Сценаристи са Мариана Събева, Николай Стефанов и Ралица Големанова. Постпродукция - Concept Studio. Филмът ще бъде разполагаем на всички територии на HBO в Европа, а дистрибутор за останалите територии е Lightdox. Николай Стефанов приключва магистратура по операторско майсторство през 2003 година и опитва с разнообразни образни стилове за филми, сериали и телевизионни формати. Режисира два по-кратки документални кино лентата през 2016 и 2018 година Разглеждайки значими и чувствителни обществени тематики, “Нямаш място в нашия град” (2022) е първият му пълнометражен документален филм. Следващият план на Николай Стефанов с работно заглавие „ Сприятеляване с концепцията за татко “ (2024 г.) е в развиване в границите на влиятелната интернационална стратегия за документални филми EURODOC.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР