Нямаме намерение да вдигаме данъците. Международният валутен фонд (МВФ) говори

...
Нямаме намерение да вдигаме данъците. Международният валутен фонд (МВФ) говори
Коментари Харесай

Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Нямаме желание да подвигаме налозите. Международният валутен фонд (МВФ) приказва за това в последните 20 години. Това разяснява финансовият министър в оставка Асен Василев.

Отговорът му е във връзка изказване на ръководителя на задачата на МВФ Жан Франсоа Дофен, че измежду препоръките към България ще бъде да се възвърне ставката на Данък добавена стойност във всички браншове до равнищата отпреди пандемията. Така тя още веднъж ще би трябвало да стане 20%.

" Данък добавена стойност е върнато на 20% ставка на всички места, като се изключи бранша на ресторантьорството ", уточни Василев и добави, че това се предлага и от Министерството на финансите.

„ Инфлацията спада много бързо. Този месец е 3,3%, което е под референтната стойност, необходима за приемането ни в еврозоната ”, сподели Василев. Той напомни, че инфлацията се следи 12 месеца обратно. Въпросът е кога ще успеем да стигнем междинното равнище, което да падне под референтната стойност.

 istock istock

„ Нашите прогнози са, че това ще се случи някъде сред юни и септември ”, сподели министърът.

Василев уточни още, че постоянен конвергентен отчет, който се прави за всички страни, има през юни.

„ Това, което сме договорили с Европейска комисия, е сега, в който покрием критерия за инфлацията, да пожелаеме спомагателен конвергентен отчет, който да ни разреши да влезем в еврозоната през 2025 година ”, сподели той.

На въпрос от 1 януари 2025 година или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев уточни, че това зависи точно от покриването на критерия за инфлацията.

„ Това, което сме декларирали, е, че работим за осъществяване на първия мандат ”, сподели Василев за договарянията за сформиране на кабинет, които не престават. В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР