Средно до 10 минути чакат клиентите, за да бъдат обслужени

...
Средно до 10 минути чакат клиентите, за да бъдат обслужени
Коментари Харесай

Чакаме в НАП до 10 минути

Средно до 10 минути чакат клиентите, с цел да бъдат обслужени в офисите на Националната организация по приходите, демонстрират резултатите от годишния отчет на Национална агенция за приходите за оценка на удовлетвореността на потребителите от административното обслужване през 2023 година.

Клиентите са траяли преди всичко да се насочват към електронните услуги на Национална агенция за приходите. Това дефинира целта на онлайн изследванията, за сметка на хартиените анкети. Резултатите от последното изследване сочат, че над 94% от интервюираните клиенти на Национална агенция за приходите са задоволени от обслужването, основаната добра организация в офисите за административно обслужване и професионалното отношение на чиновниците.

Близо 7000 компании с предупредителни писма от Национална агенция за приходите

Успоредно с това, предоставената в офисите за административно обслужване хартиена анкета, бе попълнена от 5621 лица, от които 3808 са физически лица, 220 еднолични търговци, 897  представляващи юридически лица и 423 представители на счетоводни къщи. Анкетата съдържа въпроси по някои основни детайли на даване на услугите и наложителните стандарти за качество, и изразеното посредством нея отношение към обслужването е следното:

-           по отношение на времето за изчакване за обслужване –  94% от потребителите на административни услуги на Национална агенция за приходите са обслужени в границите на 10 минути, 5% - до 20 мин. и единствено 1% - над 20 минути. Превишението времето се дължи на спецификата на някои от услугите, които  изискват повече време за изясняване на условия и обработка на документи;

-           на въпроса дали се ориентират елементарно къде в офиса ще им бъде предоставена съответната услуга, 89% от клиентите са дали отговор с „ да “, а 10% са били насочени от чиновник, което демонстрира добре обозначени пространства за обслужване и функционалност на работните места и/или организация за ориентиране на клиентите;

-           97% от клиентите са удовлетворени от основаната организация за даване на услуги;

-           99% от интервюираните дефинират отношението на чиновниците като общително и отзивчиво;

-           99% от попълнилите анкетата смятат, че са получили цялостни, ясни и точни уточнения, на наличен и понятен език;

-           94% правят оценка високо качеството на обслужване, предоставяно от НАП;           

Незначителният брой рекомендации касаят характерни проблеми на обособени офиси за обслужване, прецизират от организацията.

През 2023 година в Инспектората на Национална агенция за приходите са постъпили 16 сигнала, касаещи дейности и безучастие на чиновници на организацията, както и изказвания за неетично държание, свързани с административното обслужване,  които са прегледани по реда на Глава осма от Административнопроцесуален кодекс.

Изложените в сигналите обстоятелства, условия и изказвания са задълбочено изследвани. Резултатите от инспекциите са удостоверили незаконосъобразни или нецелесъобразни дейности или безучастие, съдържащи се в 3 от подадените сигнали. В случаите на установени недостатъци и нарушавания, в направените отчети са направени оферти за възстановяване на дейностите в организацията, свързани с предоставените административни услуги. С отчетите са осведомени способените структурни звена в Агенцията, за набелязване на ограничения и предприемане на съответни дейности за осъществяване и надзор.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР