Нямам политически амбиции, не правя партия, не разбирам от партийно

...
Нямам политически амбиции, не правя партия, не разбирам от партийно
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Няма да правя партия, виждам се като технократ

Нямам политически упоритости, не върша партия, не запознат съм партийно строителство и нямам такива проекти. Това показа в изявление за "Лице в лице " по bTV някогашният длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов.

,,Бях седем месеца в служба и много политици ми се обаждаха, разговаряха с мен, само че моята среда е академичната кариера и с това се надявам да продължа да се занимавам'', добави той.

С президента Радев поддържаме връзка. Съветвал съм го по стопански въпроси, виждам се като технократ, тъй като считам, че до момента съм съумял да печеля някаква интернационална позиция, изясни още Пеканов.

Относно започнатите договаряния на България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Атанас Пеканов изрази убеденост, че участието ни в организацията ще ни даде по-голяма реформаторска упоритост.
ОИСР ще ни даде късмет да имаме по-голяма реформаторска упоритост, с цел да е по-добра обстановката и стопанската система ни. Ще ни даде опция да се доближим до развитите страни, ще можем да взимаме присъединяване във вземането на решения, ще имаме по-силна роля в интернационалните диспути. Ще прилагаме стандарти и практики, които ще създадат страната ни по-добра. Това е и метод институциите да проработят по-добре, разяснява някогашният вицепремиер по ръководство на европейските средства.

По тематиката с инфлацията Пеканов изясни, че тя е в следствие от "прегряване на международната стопанска система ".

Според него в изискванията на инфлация помощите би трябвало да са по-добре таргетирани, като страната би трябвало да помогне на обществено слабите и на тези бизнеси, които са били най-силно наранени от рецесията. За задачата Пеканов предложи институциите у нас да придобият "по-голям експертен темперамент ".

Повишаването на цените е нямало по какъв начин да се предугади преди една година. Ние можем да желаеме инфлацията да намалее, само че би трябвало да знаем какви ще са негативите, в случай че се вдигнат лихвените проценти – тогава компаниите ще пострадат и това ще се трансферира върху нас, крайните консуматори, приключи Пеканов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР