Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за неговото

...
Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за неговото
Коментари Харесай

На фона на сблъсъците и протестите, Калин Стоянов: Няма засилен миграционен натиск

Няма засилен миграционен напън. Напротив, има трайна наклонност за неговото понижаване. Това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов по време на чуване в Народното събрание, в отговор на въпрос от Иван Иванов („ Българска социалистическа партия за България “) по отношение на случаите с мигранти. От началото на тази година досега имаме предотвратени 5200 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница, за същия интервал предходната година те са били 15 600. Разликата е три пъти, уточни Стоянов.

По думите му арестуваните навътре в страната от началото на годината досега са 260, а за същия интервал през 2023 година те са 1260. Министърът в оставка разяснява и думите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че " в България се прибирали убийци и изнасилвачи от Афганистан и Сирия ", и уточни, че става въпрос за шестима български жители, с персонални документи, които са отишли в Германия и са направили разнообразни закононарушения, за които са изтърпели присъди там, и по-късно са върнати в България.

Стоянов сподели, че положението по българо-турската граница и това с незаконната миграция в никакъв случай не са били толкоз спокойни, както са сега. Вътрешния министър в оставка изясни, че са постигнали резултата, който са търсили след всички ограничения, които са подхванали -  усилване на първа линия на границата с 30% повече чиновници, с активиране на оперативно-издирвателната работа по линия на противопоставяне на проведени незаконни групи, занимаващи се с незаконна миграция, както и активиране на разговора с турската страна. По думите му от септември месец м.г. се следи трайно понижение на мигрантския напън и са постигнали задачата незаконните мигранти да не потеглят по пътя към Западна Европа през България, защото мъчно ще преминат българо-турската граница.

Министърът в оставка уточни, че нямат информация по какъв мотив хората на вчерашния митинг в квартал " Овча купел " са участвали и дали някой ги е провел.

Относно двата случая през миналата седмица Стоянов разяснява, че има формирани досъдебни производства и по двата проблема, и всички лица са открити.

Хубаво е да създадем съпоставяне и по какъв начин е ситуацията в нашите центрове за бежанци, тъй като освен Държавната организация за бежанците (ДБА) имат такива, а и Министерството на вътрешните работи (МВР) има няколко, сподели Калин Стоянов. Той посочи, че сега центровете на вътрешното министерство са запълнени на 15% с към 150 индивида, а за същия интервал през предходната година са били запълнени на 45%. Калин Стоянов добави, че Министерство на вътрешните работи не дава отговор за охраняването на центровете на ДАБ, само че ще подсилят с техни сили регионите към тях.

Стоянов призна, че има проблем с горските пътища до границата, само че обясни, че Министерство на вътрешните работи носи отговорност за пътя до самата вадичка. За методите към границата, там към този момент обстановката е по-различна, защото едни пътища са общински, други на горски стопанства, трети частни, добави министърът в оставка. Той посочи, че са провели няколко срещи с Министерството на земеделието и храните и са поискали подпомагане за поддръжка на методите към границите. Там е казусът, счита Стоянов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР