Няма ясна статистика за вредата от стреса върху работещите хора

...
Няма ясна статистика за вредата от стреса върху работещите хора
Коментари Харесай

Професионалното прегаряне е причина за 30% от текучество и 80 млн. от загубите в българския бизнес

Няма ясна статистика за вредата от напрежението върху работещите хора в България, само че повече от половината болнични дни през годината са за болести и положения, свързани със стрес и изтощеност, а съвсем една трета от напускащите работа се аргументират с професионално прегаряне. Това са загуби за бизнеса в границите на 70-80 млн. лева всяка година. Същевременно едвам към 6% от компаниите у нас имат политики и стратегии за справяне със напрежението в работата, и то най-вече задграничните компании в областта на осведомителните технологии.

Това разяснява Томчо Томов, началник на Националния център за ръководство на компетенциите към Българската стопанска камара (БСК) по време на конференция през днешния ден за нова акция против професионалното прегаряне, известно като " бърнаут ".

За съпоставяне по данни на Американския институт за проучване на напрежението всяка година Съединени американски щати губят към 300 милиарда $ поради неявяване от работа или понижена продуктивност в резултат на стрес, както и за покриване на разноските за медицински грижи на засегнатите. Изследване от 2013 година за Европа пък демонстрира, че за на остарелия континент тези загуби възлизат на 600 милиарда евро.

Най-засегнати от синдрома на професионалното прегаряне са работещите в обществените сфери, чиито специалности изискват персонален контакт.

По думите на Томчо Томов в българското законодателство за психологичното здраве на хората има регулация, доколкото би трябвало да дава отговор на европейските условия за основаване на безвредни условия на труд, в което се включва и работоспособността и мотивацията на чиновниците. Обаче контролните органи нямат потенциал да управляват този развой, нито работодателите да го ръководят, сподели той. При към 60% от трудовите злополуки да вземем за пример се установи, че това са опитни хора и по това също може да проличи прегарянето, уточни Томов. Законодателството би трябвало да е доста по-конкретно и институциите да извърнат внимание на профилактиката и организационните политики, счита той.

Бърнаут е положение на физическо и прочувствено безсилие или цялостна липса на мотивация, която нормално е вследствие на продължаващ стрес или възприятие на незадоволеност от работата, напомни Анелия Горгорова от Управителния съвет на Българска асоциация за ръководство на хора (БАУХ).

Физиологичните признаци са безсилие, главоболие, нервозен корем, мускулно напрежение, смяна в апетита, проблеми със зъбите, смяна в половата интензивност, възприятие на замаяност. Психологическите са свързани
с поведенчески проявления като възприятие на нервност и яд, възприятие на експанзия, липса на сила и задоволеност от това, което правиш, изброи Горгорова.

Световната статистика демонстрира, че дамите са по-податливи на прегаряне от мъжете. Повече от половината работещи дами (54%) и единствено една третата от работещите мъже (33%) демонстрират признаците.

" За бърнаут има две аргументи - честотата и степента на напрежението в работния развой. Така че в случай че приказваме за възобновяване от бърнаут или предварителната защита му, работодателите би трябвало да имат поради тъкмо тези два фактора. Затова нещо просто, което биха могли да създадат, е да вкарат по-чести почивки, съобразени с честотата на напрежението и да упорстват чиновниците да ги употребяват. Световната статистика демонстрира, че навсякъде хората употребяват по-кратки почивки, по-рядко излизат в отпуска, хранят се на бюрото си, постоянно работят по 9-10 часа, вместо норамата от 8, че и повече ", даде образец специфичният задграничен посетител на акцията Хамза Кан.

Световната здравна организация, дефинира напрежението като епидемията на 21 век, означи Кан, който е учител и създател на книги за мениджмънт и справяне със напрежението в Съединени американски щати. " Бих предложил на бизнеса да се концентрира върху главните фактори в своята организация, които са стресиращ фактор за всекиго - отчуждаването, проблемите в обществото, технологиите, самотата и стопанската система. Стресът да се представиш по най-хубавия метод провокира тези положения. Ние сами усилваме напрежението за себе си като имаме вяра в митовете за напредъка, за успеваемостта, за перфектността, за удовлетворението и за непрекъснатата иновация. С тези легенди влизаме в един непрестанен цикъл на бърнаут, само че отговорността да се оправим с него не е на обособения човек, а на взаимните старания дружно с работодателите ", разяснява Кан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР