Няма виновни за мръсния въздух в София, нито данни, че

...
Няма виновни за мръсния въздух в София, нито данни, че
Коментари Харесай

Прокуратурата не видя престъпление в мръсния софийски въздух

Няма отговорни за мръсния въздух в София, нито данни, че замърсяването му е обвързвано с осъществено закононарушение. Установено е, че въздухът в столицата е с превишени равнища на фини прахови частици, само че " няма данни за това, някое от тях да е породено от съответно лице, нито съответно лице да замърсило, или да е позволило замърсяване на въздуха ". Това е постановил прокурор Ивайло Петров от Софийската районна прокуратура, заяви.

С тези причини прокурор Петров отхвърля да образува досъдебно произвеждане по сигнала на юрист Стоян Мадин от предишния декември. " Сега " също се срещна с постановлението.

Мадин счита, че може да се търси отговорност по два текста от Наказателен кодекс - член 352 и чл. 353а. Първата наредба гласи, че който замърсява или позволява да се замърсява въздухът и с това го направи опасен или неспособен, се санкционира с отнемане от независимост от една до пет години и с санкция от пет хиляди до тридесет хиляди лв.. Вторият текст споделя, че  " длъжностно лице, което в кръга на служебните си отговорности укрие или разгласи погрешна информация за положението на околната среда и нейните съставни елементи - въздух, вода, почва, морски пространства - и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се санкционира с отнемане от независимост до пет години и санкция от 100 до хиляда лв. ".

Прокуратурата обаче твърди, че не е установено длъжностно лице да е укрило или да е разгласило погрешна информация за положението на въздуха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР