Няма спор, че през изминалата година основна тема в ИТ

...
Няма спор, че през изминалата година основна тема в ИТ
Коментари Харесай

Топ технологиите на 2023-а

Няма спор, че през миналата година съществена тематика в ИТ промишлеността беше изкуственият разсъдък (AI). И по-точно генеративният AI и по какъв начин той се разгъна като че ли внезапно и ненадейно. Но не всичко в ИТ сектора през годината беше единствено AI.

Имаше голям брой други значими технологии, които останаха като че ли на назад във времето поради еуфорията по AI. Някои от тях може да са даже по-важни от AI все още, обобщава ДБР.

Квантово положение

Например квантовите компютри. Доскоро се смяташе, че те може би са вероятни единствено на доктрина, само че напредъкът през последните години сподели, че в действителност са реален план. И много компании към този момент имат работещи прототипи, като последователно усилват своите благоприятни условия.

Съвсем неотдавна IBM показа квантов процесор с над 1000 кюбита – главните детайли на тези чипове. Това са самобитните транзистори, които правят изчисленията. За разликата от обичайните транзистори, които могат да са единствено нула или единица, кюбитите имат способността да са по едно и също време и нула, единица. По този метод квантовите компютри могат да пресмятат големи размери информация за доста по-кратко време.

Тези системи обаче са и доста по-деликатни. Те се нуждаят от специфични условия на работа, ниски температури и " тиха " среда. Кюбитите са доста деликатни и могат да се повлияят даже един от различен. Освен това позволяват и неточности при изчисленията. Затова промишлеността работи интензивно и върху системи, които да поправят изчисленията. Тези планове също напредват, като съгласно IBM до 2030 година ще има използвано решение и на това. А единствено допреди 2-3 години всичко беше към момента в областта на пожеланията. Сега фирмите към този момент са уверени даже да си слагат ориентировъчни периоди.

" Гръбнакът " на ИТ промишлеността заяква

През 2023 година имаше растеж на доста технологии. 5G мрежите се развиват, потреблението на интернет услуги пораства, както и упованията на потребителите. Изкуственият разсъдък също натоварва хардуера много, като се нуждае от големи размери информация и изчислителна мощност.

Затова развиването на цифровата инфраструктура в този момент е по-важно от всеки път. То би трябвало да може да поеме непрекъснато увеличаващия се трафик и да обезпечи задоволително качествена и постоянна връзка за милиарди консуматори и устройства по едно и също време.

През тази година имаше забележителен прогрес в технологиите за центрове за данни, както и за възстановяване на цялостната съгласуваност. Дейта центровете получиха нов хардуер, голям брой нововъведения при охлаждането, оптимизации за потреблението на сила.

Инфраструктурата също се усъвършенства. Ново потомство подводни магистрални кабели обезпечават още по-добра високоскоростна връзка сред континентите. 5G мрежите усилват доста потенциала за паралелни връзки. Сателитните връзки също напредват и през тази година бяха сложени главните на смесени 5G и сателитни мрежи.

Социални драми

Разбира се, не липсваха и голям брой кавги и забавни развития в областта на обществените мрежи. Илон Мъск публично " закри " Twitter, като го преименува на X и сложи началото на нова платформа, която има упоритостта да трансформира в суперприложение с голям брой услуги. Паралелно с това свадите към Мъск и Х не стопират. Почти всеки месец се случва по нещо. Рекламодатели подлагат на критика дейностите на Мъск и посоката на платформата, а пък милиардерът им дава отговор, че не могат да извиват ръцете на свободното слово и че то е обвързвано и с неуместни и неприятни тематики.

Meta се опита да се възползва от това, като пусна своята опция Threads. Това е самобитен клонинг на Twitter, като в началото се радваше на голям интерес. Само за няколко дни платформата реализира 100 млн. регистрации и сложи връх за най-бърз растеж до това число. Оказа се обаче, че множеството консуматори просто бързаха да запазят имената си. От тогава статистиката демонстрира много по-слаб интерес за Threads, а платформата дълго време даже не беше налична в Европа. Това стана факт едвам на 14-и декември, само че е видно, че за момента не съумява да се възползва от свадите в Х и да притегли и най-много да задържи потребителите.

Регулации и геополитика

Едно от най-съкровените стремежи на ИТ промишлеността е регулаторите и политиците да не се месят в делата ѝ. Разбира се, това няма по какъв начин да стане, по тази причина браншът има различен апел: намесите да са рационални, предвидими и навременни. Дълги години това също е мъчно постижимо и през 2023 година нямаше особени промени в тази посока, с едно огромно изключение. Институциите се задействаха много бързо за въвеждане на регулации за AI. Или най-малко бързо да предложат чернови и насочна точка за тях.

Европейският съюз съумя да реализира това и към този момент има договореност за Закона за изкуствен интелект, чийто съществени текстове са съгласувани сред Европейския съвет и парламент. Предстои тяхното публично гласоподаване и приемане, като упоритостта е законът да влезе в действие най-късно през 2026 година Китай към този момент даже вкара своите първи правила и условия.

И като стана дума за Китай, страната продължава да е в основата на голям брой геополитически маневри. Съединени американски щати към момента постановат разнообразни ограничавания за импорт и експорт на технологии към Китай. А Китай дава отговор като последователно си основава свои разработки и технологии, с което понижава зависимостта си от трети лица. Така рестриктивните мерки като че ли по-скоро не реализират упования резултат да се ограничи стопанската система и софтуерното развиване на азиатската страна, а в противен случай – стимулират я да става все по-самостоятелна. В средата на декември Китай даже разгласи, че е записал най-бързия растеж на индустриалното си произвеждане от близо 2 години насам. Увеличават се и продажбите и търговията.

Генерираме всичко

И несъмнено, генеративният AI. През тази година той означи своето стремоглаво нахлуване в света. И занапред има да се развихря. Само за няколко месеца в границите на годината генеративният AI извървя много дълъг път и се усъвършенства доста. Ако при започване на 2023 година той създаваше много скромни изображения да вземем за пример, към края на същата година към този момент прави професионални илюстрации, които се употребяват все по-масово.

Тепърва следва Gen AI да разгърне опциите си. Това ще става все по-бързо и наподобява, че към този момент нищо не може да го спре. Нито кавги, каквито също не липсваха, нито регулации или апели да се внимава. AI е тук, с цел да остане и да навлезе във всички аспекти на живота ни. Затова е по-добре да се подготвим и да забележим по какъв начин можем да го използваме за положително както като цяло за обществото, по този начин и в персоналното си всекидневие.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР