Няма спор, че живеем в епохата на частното космическо предприемачество.

...
Няма спор, че живеем в епохата на частното космическо предприемачество.
Коментари Харесай

Копенхаген суборбиталс: датската организация, която иска да изпрати човек в космоса

Няма спор, че живеем в епохата на частното галактическо предприемачество. Но до момента в който сме прекомерно фокусирани върху галактическите организации и компании в Съединени американски щати, където кипи главната активност, някои хора ме попитаха – а какво става с Европа? Има ли европейски организации, които не просто основават ракети и спътници, а създават и пилотирани галактически кораби? 

Отговорът е: да, има. Днес ще ви срещна с Копенхаген Суборбиталс, или в резюме КопСуб – любителската организация в Дания, която желае да изпрати човек в космоса в близкото бъдеще. 

Вероятно бихте останали сюрпризирани, тъй като до момента не сме обръщали внимание на КопСуб, само че това не е напълно млада организация. Тя е учредена още през 2008 година, две години преди СпейсЕкс да изстреля първата ракета “Фолкън 9 ” в космоса. От 2011 насам КопСуб към този момент изстрелва лични ракети. През тази пролет организацията ще би трябвало да организира полета на “Нексьо-2 ”, след което може да се концентрира върху пилотираната ракета “Спика ”. 

Любопитното за КопСуб е, че е учредена като “неправителствена организация с идеална цел ”. За нея работят сред 50-60 индивида и всичките са доброволци, без да получават заплата. Финансирането на КопСуб идва или посредством групово финансиране (краудфъндинг), или посредством общо седем спонсора в лицето на разнообразни компании, които подкрепят самодейността. 

Изстрелванията се организират от плаваща платформа с име “Спутник ”, която се нарежда в Балтийско море. 

Първото изстрелване на КопСуб е на 3-ти юни 2011 година с ракетата “Хийт-1Х ”. Тя е дълга 9.38 метра и тежи 1 630 кг – най-дългата ракета, основана от аматьорска организация. Целта на задачата е да се ревизира дали е допустимо да се изстреля галактическа капсула с оптимален диаметър от 65 сантиметра и дали е допустимо една огромна ракета да лети устойчиво в въздържан режим. Резултатът от полета изрично демонстрира, че е изцяло допустимо да се сътвори и изстреля дребен галактически транспортен съд за един астронавт, само че за жалост не е желателно полетът да е въздържан, без да е ръководен.

През 2012 година е извършено изстрелване на пробна ракета “Смарагд ” с две степени. За страдание заради машинален недостатък носовата част на ракетата се откъсва от нея и е изгубена цялата инсталация, която е в положение да изпраща данни. Въпреки това ракетата лети сполучливо до разделянето на степените и даже е задействан моторът на втората степен.

Отново през 2012 година КопСуб основава “Тайко Дийп Спейс ” – първообраз на капсула, която прилича командния модул на корабите “Аполо ”. Проведен е полет на капсулата чрез ракетна кула за спешно избавяне. В рамките на теста капсулата излетява право нагоре, само че стартира да се клатушка ненадейно. Тя разпростира единствено отчасти парашутите си, заради което се забива във водата с прекомерно висока скорост.

2013-та е знакова година за КопСуб с доста забавния полет на ракетата “Сапфир ”. Това е най-малката ракета, основана от организацията, само че значимото при нея не е размерът – а че има навигационна система за ръководство на полета. В рамките на задачата ракетата преминава скоростта на звука и доближава височина от 8.2 километра. Екипът на задачата е повече от удовлетворен. 

През 2014-та година КопСуб претърпява първия си повсеместен неуспех. Тогава би трябвало да лети ракетата “Хийт-2Х ”, само че по време на статично запалване охладителните системи на мотора се разпадат. Горивото се разлива, самозапалва се и цялата тестова площадка е обхваната от пламъци. Пожарът поврежда ракетата до степен в която ремонт не е вероятен и тя дружно с дефектния си мотор са подарени на музей.

През 2016 година е изстреляна ракетата “Нексьо-1 ”, дълга 5.6 метра и захранвана от мощен мотор BPM5 с подтик от 5000 N. Ракетата излетява и се отдалечава от плаващата платформа, само че настава щета с един от клапаните на мотора. Така “Нексьо-1 ” доближава единствено 1.5 километра височина. Въпреки дефекта, навигационната система се държи съвършено и поддържа ракетата във отвесно състояние. Екипът е мощно окуражен от резултатите от полета.

Следващият полет в началото бе плануван за 2017-та, само че заради механически проблеми бе отсрочен за актуалната 2018-та година. Очакваме изстрелването на “Нексьо-2 ” – ракета, която би трябвало да премине звуковата преграда и да доближи до височина от съвсем 15 километра. В рамките на идния полет чакаме тест на новаторската система от надуваеми парашути “Балут ”, с които астронавтите на КопСуб ще се завръщат на Земята.

“Нексьо-2 ” е демонстрационна ракета и от нея не се чака да слага върхове за височина или скорост. Но благодарение на “Нексьо-2 ” ще бъдат тествани системите, нужни за основаването на по-голямата ракета “Спика ”. “Спика ” към този момент ще е пилотирана – ще има 100 kN мотор, работещ с течен О2 и етанол. Дължината на ракетата ще е 13 метра, а тежестта при политане ще е 4 600 кг, от които 2 600 ще са на горивото. Ако всичко мине сполучливо, ракетата ще изведе на височина от 100 километра (т.е. в галактическото пространство) към момента неименувана пилотирана капсула. Капсулата ще е дребна, в нея ще може да се побере единствено един астронавт дружно с някаква скромна екипировка.

Ако планът бъде доведен до сполучлив край, Дания може да се трансформира едвам в четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, изпратила човек в космоса. 

Разбира се, имаме всички учредения да се съмняваме, че крайната цел на плана ще бъде изпълнена, само че КопСуб е прелестно начинание, което за своето 10-годишно битие е постигнало забележителни триумфи.

За повече информация: Копенхаген Суборбиталс

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР