Няма случаи на Омикрон в България, съобщиха Националния център по

...
Няма случаи на Омикрон в България, съобщиха Националния център по
Коментари Харесай

Засега Омикрон не е установен у нас

Няма случаи на Омикрон в България, оповестиха Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В Центъра се секвенираха съмнителни за новия вид проби, които не са се удостоверили.

Секвенирането на съмнителни проби, идващи в НЦЗПБ от лабораториите в страната, обаче продължава.

Вчера зам.-министърът на опазването на здравето Тома Томов сподели, че най-рано в петък ще стане ясно дали разновидността Омикрон на COVID-19 е към този момент у нас. В Националния център по заразни и паразитни заболявания се ревизират няколко съмнителни проби от страната. Здравното министерство планува и ограничения, според от резултатите. 

" Своевременно ще бъдат взети нужните противоепидемични ограничения в България, в случай че се окаже позитивна тестът за Коронавирус, за която има подозрение, че е от разновидността Омикрон ", съобщи служебният заместник-министър на опазването на здравето Тома Томов. 

" Пробите ще бъдат подготвени и секвенирането в четвъртък вечер или в петък и надлежно от резултатите ще се вземат нужните ограничения. Знаете, че все още няма безапелационни научни данни по отношение на разновидността на COVID-19 Омикрон. Може би по-задълбочени научни данни ще се получат в средата или в края на този месец ", добави той.

Проби се вършат въз основата на PCR  проби на хора от разнообразни елементи на страната. При няколко от пробите липсва S-ген, което е индикация за евентуален Омикрон. Заместник здравният министър посочи, че се ревизират контактни лица.

" Дори самата догадка, че има подобен вид на вируса, управляващите правят сега епидемиологично изследване: къде е минал, къде е бил през последните няколко седмици, с кои хора е общувал с оглед навръх тази профилактика и предварителна защита ", уточни Тома Томов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР