Няма силен мотив цените на тока да бъдат повишени след

...
Няма силен мотив цените на тока да бъдат повишени след
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Няма причина да се вдигат цените на тока след мораториума

" Няма мощен претекст цените на тока да бъдат нараснали след отпадането на мораториума ".

Това сподели пред БНР новият ръководител на КЕВР Станислав Тодоров. Според него най-голямата мощ, която е движела повишението на цените към края на предходната година - софтуерните разноски на ЕРП-тата по мрежата, е обезщетена от държавното управление.

" До края на мораториума, уповавам се и по-рано, в КЕВР да сме подготвени с разбори, които ще дадат ясна визия накъде отиват цените. В България имаме по-голям набор от средства, с цел да адресираме тази рецесия, която е в цяла Европа.

Уникалната обстановка у нас е, че сме на последно място по преход на по-нисковъглеродни източници на сила, само че това в тази ситуация е в интерес на българските консуматори, тъй като имаме доста електроцентрали, които оперират на въглища - локално гориво, и себестойността на електрическата енергия е по-ниска, в сравнение с тази на силата от газови централи ", изясни Тодоров.

И добави:

" Правителството направи нужния и безапелационен жест, като се раздели с облагите на държавните сдружения и ги трансферира на българския бизнес, с цел да продължи той да оперира без стрес, цените на артикули и услуги да не се подвигат и да не се покачва равнището на инфлацията.

Според Тодоров в условия на неустановеност и рецесия всичко да се търгува на най-динамичния пазар " ден напред " е неточност.

" Това може да се промени. Това са диалози, които ще проведем с Българската самостоятелна енергийна борса, с министъра на енергетиката, с министъра на финансите. Това е нещо, което регулаторът може да направи.

Ще упорствам борсата в къс период да вкара дълготрайните пазарни сегменти като борсов артикул. В момента всички търгуват на " ден напред " и всички страхове за бъдещето са акумулирани в цената. Цените биха могли да са доста по-ниски в България, в случай че имаше предвидимост на това по какъв начин държавните сдружения ще продават през идната една година електрическата енергия, която създават, и да продават дълготрайни артикули, които да внасят непоклатимост и сигурност в цените в дълготраен аспект ", изясни Тодоров.

КЕВР ще проверява покупко-продажби за продажба на природен газ. Станислав Тодоров уточни, че до 2036 година би трябвало да бъдат затворени въглищните централи и би трябвало да бъдат построени нови генериращи мощности.

" Ще се боря за това българският консуматор да взе участие в този развой. Всеки жител да има опция да постави на покрива си фотоволтаични панели. Това е постижимо и е най-напредничавата технология. Производството на електрическа енергия ще се демократизира по този метод ", означи Тодоров.

Шефът на КЕВР разяснява, че е проблем това, че ВиК сдруженията не са постигнали дълготрайните си цели в предходния регулаторен интервал за понижаване на загубите на вода.

" Най-вероятно загубите са повече от 60%. Не ми се желае да насърчаваме неналичието на качествено ръководство и на разпоредителност. Искам да преразгледаме бизнес проектите ", сподели още той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР