Няма съмнение, че Пловдив е тесен. Но няма и много

...
Няма съмнение, че Пловдив е тесен. Но няма и много
Коментари Харесай

Индустриалните гиганти от соца се преродиха в жилища и офиси

Няма подозрение, че Пловдив е стеснен. Но няма и доста разновидности по какъв начин да се реши този проблем. Напоследък всяка педя в града се оползотворява, само че не всеки път по най-хубавия метод.

В същото време Пловдив е град с обичаи в индустрията. От тогавашните соцгиганти единици не престават да работят. Някои производства непосредствено се изнесоха от града, като пивоварната „ Каменица “, която реалокира мощностите си в Хасково. Официалната причина беше, че местоположението в центъра на града доста затруднява производството и логистиката. Теренът бе продаден за " Каменица парк " и в този момент там никне жилищен комплекс и има превъзходен офис парк. Същата най-вероятно ще е ориста и на терена на „ Кока-кола “ в регион " Източен " - жилища за „ новите пловдивчани “, които непрестанно прииждат.

Други приватизирани и в следствие умрели предприятия като „ Флавия “ живеят втори живот, само че към този момент с друго предопределение - офис площи и споделени пространства за бизнес.

Завод в града към този момент не се харесва на никого. И рядко вложител взима такова решение, изключително в изискванията на " Тракия икономическа зона ", ситуирана към Пловдив. Градът обаче и тук има изключение - производителят на здравна техника BTL закупи терена на някогашната кожарска фабрика, с цел да прави там произвеждане. Въпреки че географски парцелът в действителност се намира в централна градска част, местоположението там се води по-скоро индустриална. Предприятието към момента се построява.

Трети пък са краткотрайно изпаднали от краткосрочните проекти на притежателите си в очакване на по-добри времена - без пандемии, инфлация и рецесии. Такъв е случая със постройките на „ Ален мак “, закупени от предприемач с опит в туристическия бизнес в Сандански, само че пък със сантимент към производителя на шампоани " Па-па " и крем за бръснене.

Пловдив обаче пораства с бени темпове и няма дълго да търпи кухи пространства. Специалисти урбанисти споделят, че точно джентрификацията ще трансформира по-бедните и изоставени градски региони в такива с по-добра вероятност за живеене, обществени контакти и бизнес развиване.

Така именитите предприятия от времето на соца на Пловдив, а и на всички бързоразвиващи се градове в Европа и света, последователно ще изчезнат за сметка на офиси и жилища. Процесът към този момент е тръгнал и връщане обратно няма. Трансформацията върви с ясната посока, че мястото на фабриките е зад чертите на града.

Факт е, че когато са строени емблематичните предприятия на Пловдив, те фактически са попадали в непосредствена непосредственост с табелите за завършек на града. Заради бурното си следващо развиване обаче, ​Пловдив ги „ гълтам “ и по този начин се оказват на апетитни местоположения.

„ Марица “ направи бърз обзор за новия живот на индустриалните колоси от едно време. Не вършим изключение от международната наклонност - на мястото на предприятията ще живеят хора, които пък ще работят в фабрики отвън Пловдив. 
  Нов цех никне вместо банкрутиралата кожарска фабрика
През 2020 година беше взривен 60-метровият комин на някогашната кожарска фабрика „ Пулпудева “ на ул. „ Владая “. Теренът бе изравнен и през лятото на 2021 година международната компания BTL Industries, която създава, създава и търгува с електронна здравна инсталация, започва градежа на нова индустриална база на това място. Инвестицията в плана надвишава 20 млн. лева, оповестиха тогава от компанията. Припомняме, че BTL закупи терена на банкрутиралата кожарска фабрика на обществен търг.



Строителството на новия цех за здравна инсталация напредва

Снимка: Валентина Биларева

 

Сега мястото е неузнаваемо, за спомен стои единствено една табелка на кожарската фабрика, а строителството на новия цех напредва с бързи темпове. Според предварителните проекти застроената повърхност ще е над 25 000 кв. м, където ще работят над 500 чиновници. На покрива ще бъдат инсталирани слънчеви панели, които да задоволяват огромна част от енергийните потребности на постройката. По-голямата част от производството ще върви зa изнoc в над 110 страни на 6 кoнтинeнтa. Компанията създава инсталация в три съществени посоки - кардиология, физиотерапия и естетична медицина. BTL стъпи в Пловдив преди най-малко две десетилетия, само че до момента ползваше постройка чартърен. Има и развоен център в столицата.



Сградата ще бъде разграничена на три елементи: индустриална, складова и административна. Фабриката ще следва последните трендове при производството с aвтoмaтизиpaни cклaдoвe и poбoтизиpaни cиcтeми зa paзпpeдeлeниe нa cклaдoвeтe мeждy paбoтниците, показаха още от компанията. Те имат документ за инвестиция клас А и по Закона за поощряване на вложенията страната отпусна пари и за създаване на инфраструктура. Още през 2020 година Министерски съвет утвърди отпущането на 1,027 млн. лева на Община Пловдив за построяването на две нови улици в Индустриална зона „ Изток “. Средствата са предопределени за създаване на детайли от общинска пътна инфраструктура: част от " Улица „ Владая " и връзка с бул. „ Марица ".


  Мегасделката на 2022-ра: Теренът на „ Рекорд “ бе продаден за 6.5 млн. евро


На кръстовището на „ Кукленско шосе ” още стои на фундамент мотокар, създаден в Пловдив

Снимка: Валентина Биларева

 

„ Балканкар Рекорд “ бе една от емблемите на промишлеността в Пловдив. От март предходната година теренът на колоса от соца обаче има нов притежател. Купувач е компания „ ДОМ 2022 “ на бизнесмена Ивайло Асенов, който към този момент има 40-те декара с адрес „ Кукленско шосе “ 17. Цената е 6.5 милиона евро, което слага договорката в топа на сделките на индустриални площи у нас. Реално продадена е тази част от предприятието, където преди време са се произвеждали мотокарите.

Припомняме, че предприятието е основано в далечната 1950 година, само че като  авторемонтен цех " Васил Коларов ", където да се оправят  съветски, чешки и немски коли. Едва през 1965 година тук стартират да се създават мотокари.

Приватизирано е „ на косъм “ преди 22 години от „ Рекорд Кар “ АД, защото Министерство на финансите, което тогава държи 93 % от капитала на сдружението, желае преустановяване на активността посредством разпродажба. Назначени са ликвидатори - шефът инж. Иван Дорков и заместникът му инж. Георги Марчев, които обаче в това време също търсят купувачи на целия цех. И най-после го купуват самите те посредством “Рекорд Кар “ АД.

След 2000 година има леки промени в продуктовата листа - започва производството на електрокари и електроплатформи, а през 2015 година стартира постоянно произвеждане на екологични мотокари, задвижвани с природен газ. Малко преди пандемията от управлението на завода оповестиха, че създават електрически камиони, в синхрон с новото време. Тогава от Изпълнителната организация за поощряване на дребния и междинния бизнес даже поддържаха плана с малко финансиране.

Последната публична вест около машиностроителното дружество бе през 2021 година, когато " Балканкар Рекорд " получи 150 000 лв. безплатна помощ по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " за обезпечаване на оборотен капитал за превъзмогване следствията от Ковид-19.
„ Флавия “ стана бизнес парк
Соцлегендата „ Петър Ченгелов ”, по-известен в предишното като обувната фабрика „ Флавиа ”, се трансформира във „ Флавия Бизнес парк ”. Зад тази сериозна реставрация стои положителният мениджърски усет на един млад бизнесмен от столицата. Той се споделя Боян Венев и името му нашумя под тепетата през 2020 година, когато купи  фалиралия соцгигант от Първа капиталова банка - главен заемодател и притежател на сдружението. То бе оповестено на два пъти в неплатежоспособност. Още тогава стана ясно, че Венев-младши има желание да реновира постройките в терена от 25 декара и да ги трансформира в офиси, артцентрове и места за споделени пространства.



Теренът на бившатаобувна фабрика е значителен

„ Идеята ни е да вдъхнем нов живот на емблематичния цех и да го преустроим за бизнеса. Пловдив е измежду водещите индустриални центрове на Балканите. Освен това е съществена транспортна връзка, свързваща Европа и Мала Азия. Философията зад плана е да се стъпи върху стабилната основа на предишното и да се построи съвременен образ. Запазваме достоверния дух и приготвяме комплекса за днешния свят ", изясни вложителят Боян Венев.  Модерният комплекс ще събере на едно място всичко належащо - офиси, магазини, хранилища, заведения, произвеждане, спорт, услуги и настаняване.



Една от постройките на някогашната “Флавия ” стана бизнес център със споделени офис

 

 
Модерен ритейл парк против изтърбушената постройка на " Ален мак "
Автор: Вяра Порязова

Карловско шосе - една от най-натоварените входно-изходни артерии на Пловдив, е с две лица. От западната страна преди месеци отвори нов ритейл парк, а от източната, като кръпка, стои постройката на тогавашния козметичен колос „ Ален мак “. Имотът е благосъстоятелност на известния в хотелиерския бизнес Илия Пасков от Сандански. Малко след договорката в Пловдив, той разгласи пред „ Марица “ желанието си постройката да стане бизнес център. Но предизвести, че ще бъдат нужни доста пари и доста време. После пристигна пандемията. Две години по-късно тук към момента нищо не е направено, само че съгласно табелка на входа се отдават пространства чартърен, а фасадата може да служи за рекламна повърхност.



“Ален мак ” още чака нов живот

Снимка: Валентина Биларева

 

Ритейл парк „ Виа Север “ обаче работи на цялостни обороти. Търговският парк отвори при започване на ноември и по този начин хвана коледния шопинг. Там магазини имат десетки реномирани търговци и на процедура има всичко - от хранителна верига, през застраховки, аптека, зоомагазин, козметика, та до облекла и обувки. „ Виа Север “ е благосъстоятелност на семейството Калибацеви и е вдигнат на мястото на тогавашния завод №2 на консервното дружество „ Филикон-97 “. Теренът от близо 23 декара две десетилетия пустеел, до момента в който се откри точното му предопределение. В изявление за „ Капитал “ Иван Калибацев, наследник на Борис Калибацев, споделя, че имало концепция там да се направи шоурум за коли. После обмисляли да разделят терена на части и да го продадат, само че в края на краищата победила концепцията за ритейл парк. Неоспоримият мотив бил, че всекидневно по Карловско шосе минават над 28 000 автомобила. Още повече че компанията към този момент имала добър опит с „ Виа парк “, тъкмо до фабриката на „ Филикон -97 “ в регион Южен.



Виа север отвори през ноември

Най-новият ритейл парк на Пловдив се отличава с голям паркинг, супер бързи зарядни за е-автомобили, " Лидл " с каси на самообслужване /първият подобен обект на веригата в града на тепетата/ и е доста многолюден. 

 
Кооперации заменят поточните линии на Coca-Cola
„ В далечната 1966 година софийското Държавно стопанско обединение „ Тексим “ към Министерството на вътрешната търговия взема решение да построи фабрика за газирани питиета в Пловдив, като в нея да се създават кока-кола, оранжада, плодови сокове, лимонада и други разхладителни питиета. На 18 ноември 1965 година в източната индустриална зона, в непосредствена непосредственост с фабриката за чанти и кожени произведения „ Чайка “, е направена първата копка на новата фабрика “. Това написа в новата книга на Димитър Райчев „ Спомен от Пловдив 2 “. В положителните си години заводът на Coca-Cola създава по 15 000 бутилки на час, 200 000 - на денонощие, а след това и по 600 000 бутилки на денонощие. Днес теренът, който пловдивчани с години свързват с обичаната си Coca-Cola, към този момент е празен. И действително е един от най-апетитните имоти за ново строителство в Пловдив.



Парцела на “Тексим ” в този момент е празен

Снимка: Валентина Биларева

 

И по този начин, някогашната фабрика Coca-Cola излезе на пазара на недвижими парцели.

За параметрите на застрояването тук общинските съветници водиха двучасов спор. Парцелът с внушителната повърхност от 48 дка е в активите на Ангел Куков, който е притежател на водния атракцион в ЖР „ Тракия " и част от остров Адата. През септември 2019 година предприемачът закупи терена на някогашния цех на " Кока-Кола ", прочут като „ Тексим “. Локацията е сред Цариградско шосе, бул. „ Шести септември “ и ул. „ Правда “. Както „ Марица “ писа, локалният парламент поправя предходното си решение за Подробен устройствен план на многофункционална зона „ Изток “, като понижи коефициента на активност (кинт) от 4 на 3. Това значи, че в терена се позволява застрояване до 50%, а височината за строителство се лимитира от 50 на 35 метра.

Тези параметри обаче изцяло съответстват с настоящите проекти на бизнесмена, а те са да построи зелен жилищен комплекс, който предлага съвършената среда на обитаване с повече паркове и зелени площи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР