Няма причина да се очаква повишение цената на тока за

...
Няма причина да се очаква повишение цената на тока за
Коментари Харесай

Александър Николов: Няма причина да се очаква повишение цената на тока за бита от 1 април

Няма причина да се чака покачване цената на тока за бита от 1 април. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на бТВ.

Министърът означи, че цената на тока за бита се контролира от КЕВР, а бизнесът в България заплаща едни от най-ниските цени на ток в Европа. Николов уточни, че обезщетенията, които се изплащат от страната, са в общ размер от 4,1 милиарда лева, което представлявало три % от брутния вътрешен артикул на страната.

Относно поисканото с близо 60 % нарастване на цената на природния газ от „ Булгаргаз “ – цената на природния газ от 1 април зависи от динамичността на пазара. Към днешна дата нужното нарастване на цената на природния газ е доста по-ниско, сподели още министър Николов. Това ще го заяви “Булгаргаз”, когато пристигна съответният миг, тъй като всеки ден цените се трансформират, разяснява той.

Относно настояването на президента Владимир Путин “неприятелските държави” да заплащат газа в рубли, Николов уточни, че сходно искане публично не е постъпвало нито в „ Булгаргаз “, нито в „ Булгартрансгаз “, нито в Министерството на енергетиката.

Министър Николов акцентира, че естествено България ще съблюдава груповото решение на Европа да не заплаща в рубли за съветския газ. Всички решения, които са част от Европейски Съюз и са взети с консенсус – естествено, че България ще се съобрази с тях, уточни той.

На въпрос дали вижда причина да изиска оставката на управлението на “Булгартрансгаз” министърът сподели: “Има задоволително аргументи за смяна в Надзорния съвет, по моя персонална преценка”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР