Няма пострадали български военнослужещи от националния военен контингент, участващ в

...
Няма пострадали български военнослужещи от националния военен контингент, участващ в
Коментари Харесай

МО: Няма пострадали български военнослужещи в Косово

Няма потърпевши български военнослужещи от националния боен контингент, участващ в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), оповестиха от Министерството на защитата.

Към момента не са открити директни закани за тях. Те не престават да извършват сполучливо своите задания, според поетите задължения от България, оперативните проекти и общоприетите оперативни процедури на интервенцията, осведомят от ведомството. 

Във връзка с протестните демонстрации и ескалацията на общественото напрежение през последните дни в Косово, Стабилизиращите сили на НАТО извършват задания по обезпечаване на реда и сигурността в региона на Северно Косово, в сходство с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Към момента до 35 български военнослужещи вземат участие в интервенцията на НАТО в Косово, като извършват задания, свързани с подкрепяне подобряването на сигурността. 

Сърбите, които са болшинство в северната част на Косово, не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отхвърлиха да вземат присъединяване в локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби, при изборна интензивност 3,5 %. Сърбите приканиха косовското държавно управление да в профил албанските кметове от кметствата и да допусне локалните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към отговорностите си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР