Няма по-подходящо място от за тази изложба, на която успях

...
Няма по-подходящо място от за тази изложба, на която успях
Коментари Харесай

Изложбата на Кристо и Жан-Клод в Париж – между изкуството и любовта

Няма по-подходящо място от за тази галерия, на която съумях да се насладя от близко. Изложба, която се случва по-малко от два месеца, откогато ни напусна, с цел да се събере още веднъж с любовта на живота си – Жан-Клод. Париж освен е градът на любовта, поезията и изкуството. Париж освен е мястото, на което двамата се срещат, мястото, на което се влюбват, само че точно там стартират взаимните им планове, както и първият съвсем неосъществим подобен – пакетирането на Понт Ньоф. Но в случай че се водеха по тази неспособност, в никакъв случай нямаше да създадат всичко това, с което всякога изумяваха целия свят.

И макар че в един миг напущат този сантиментален град, с цел да се реалокират в Ню Йорк, точно тук ще приключи историята на изкуството им с последната апаратура, за която двамата са мечтали и която до последния си мирис приготвяше Кристо – пакетирането на. Проект, който трябваше да се случи този април, само че поради гнездо на орли на върха й, се наложи той да бъде изместен за есента. Заради епидемията от ковид обаче се чака това да се случи едвам през есента на 2021-ва, въпреки и без Кристо и Жан-Клод.



Това обаче не промени провеждането на в националния център „ Жорж Помпиду “, която беше изместена единствено с няколко месеца и публично открита на 1 юли. Ако сте в Париж, наложително отделете малко от времето си, с цел да я видите, като тя ще продължи до 19 октомври тази година. Да, прочувствено прекарване е тази галерия, като извънредно вълнуваща част от нея е филмът, който излъчват в обособена дребна кинозала. До нея ме води звукът от мелодия на българска национална ария. Бях изпуснала първите минути и съвсем нямаше места, само че като доста други хора към мен, просто седнах на земята.

Документалният филм Christo in Paris е основан от Албърт и Дейвид Мейзълс, които стартират още през далечната 1970 година да следват Кристо и Жан-Клод в Париж, запечатвайки мигове от тяхната история, разказвайки за тяхната обич и най-много наблюдават стъпките им по реализирането на пакетирането на Понт Ньоф, с цел да уловят упоритостта, с която се борят против всички, за които това изглежда невъзможно. „ Няма метод да се откажа “, обаче са думите, които отекват на няколко пъти в лентата.

Когато малко преди финалните надписи излязох от залата, се озовах пред друго видео, което демонстрира фрагменти на  в подготовка за пакетирането на Триумфалната арка. В този миг из галерията се разнесе „ Притури се планината “, ария, която може да развълнува всеки. Мен още повече, изключително след цялата тази обич, цялата тази история.

Първата част на изложбата е отдадена на ранното им творчество в интервала от 1958 до 1964, годината, в която напущат Париж и се откриват в. Известно е, че когато Кристо напуща България и се реалокира във френската столица, той рисува портрети на заможни фамилии, с цел да може да се устоя. Известно е, че точно по този начин среща и Жан-Клод, защото е трябвало да нарисува портрет на нейната майка. Малко по-късно той прави серия от опаковани портрети, в това число и един на самата Жан-Клод.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР